Jak przyrządzić smaczną sałatkę z arbuza?

Jak przyrządzić smaczną sałatkę z arbuza?
Soczysty arbuz to prawdziwy letni rarytas. Jest pełen wody, orzeźwiający, a jednocześnie nie ma tak dominującego smaku, żeby nie dawał połączyć się z innymi elementami. Nie muszą one być tak samo słodkie jak on sam. Sałatka z arbuza może zawierać bardzo różnorodne elementy. Żeby przekonać się o tym, wystarczy wykorzystać poniższy przepis.
- Potrzebne składniki  - Wykonanie arbuzowej sałatki wymaga przede wszystkim odpowiednich składników. Są wśród nich: 
 * 1,5 kg arbuza,
 * 3 limonki,
 * 1 cebula czerwona,
 * 100 g oliwek czarnych,
 * 250 g sera feta,
 * 3 łyżki oliwy z oliwek,
 * 1 pęczek natki pietruszki,
 * 1 garść świeżej mięty,
 * pieprz.
- Etap pierwszy- Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki. Plasterki przekroić na połówki i wrzucić do miski.Limonki umyć, można sparzyć wrzątkiem, przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok przy pomocy wyciskarki do owoców. Wlać do miski z cebulą. Dzięki nim cebula przestanie być ostra. 
- Etap drugi  - Przygotowanego arbuza obrać ze skórki. Pozbawić go pestek, po czym pokroić cały miąższ na kawałki nie większe niż 4 centymetry, trójkąty albo kwadraty. - Fetę odsączyć, jeżeli posiada nadmiar wody wokół, pokroić w niewielkie kostki, nie przekraczające 2 cm. Oba składniki przełożyć do szerokiej miski średniej wielkości. 
- Etap trzeci  - Miętę i natkę pietruszki umyć pod zimną wodą. Listki mięty porwać delikatnie, a pietruszkę posiekać. Przełożyć do miski z arbuzem i fetą. Nie mieszać jeszcze. 
- Etap czwarty  - Na wierzch wszystkich składników położyć czerwoną cebulę, która ma ładny kolor i pozbawiona jest ostrego smaku. Posypać pieprzem, dolać oliwy z oliwek, po czym delikatnie, rękami wymieszać wszystkie składniki. Mieszanie powinno być niedługie, żeby nie zmiażdżyć przypadkiem składników na papkę, ponieważ wtedy sałatka nie będzie zbyt apetyczna. Dla smaku można ją dodatkowo polać 1 łyżką soku z limonki. 


















