Advertising
Zakumaj.pl

Czy ketchup ma właściwości zdrowotne?

Opiekun artykułu: magdawasik
Czy ketchup ma właściwości zdrowotne?

Czy ketchup ma właściwości zdrowotne?

Ketchup znany jest wszystkim, niezależnie od tego, czy go lubią, czy nie, choć przeważająca liczba osób uwielbia jego pikantny bądź łagodny smak. Zawsze pomidorowy, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw i każdy jada go na inne sposób. Jednak pytanie, czy ketchup ma zalety, czy jest tylko zbiorem konserwantów, jest ciągle aktualne, dlatego warto mu się przyjrzeć.

Advertising
Advertising
  • Różne ketchupy

    Różne ketchupy

    Z powodzeniem można powiedzieć, że ketchup ketchupowi nierówny. Nie jest to związane z firmą, która go produkuje, lecz z zawartością. W butelce lub słoiku z etykietką „ketchup” może znajdować się wartościowy produkt z przeważającą ilością składników naturalnych lub tylko zestaw konserwantów i barwników. Z tego powodu pierwszym krokiem przed zakupem tego dodatku do potraw jest przeczytanie etykiety i ocena, czy jest on wartościowy i nadaje się do spożycia, czy nie. Niestety, ketchupy, które są najlepsze, często mają wyższą cenę, chociaż nie jest to reguła.Diety odchudzające zazwyczaj doradzają rezygnację z dodatków tego typu, tak jak z musztardy i majonezu, jednak jeżeli nie jest się akurat na diecie i nie jada się ketchupu w nadmiarze, nie trzeba obawiać się żadnych konsekwencji zdrowotnych.

  • Zalety ketchupu

    Zalety ketchupu

    Za największy plus ketchupu można uznać to, z czego powstaje, czyli pomidory. Jest to jedno z niewielu warzyw, które w czasie obróbki termicznej nie traci swoich cennych właściwości. Nawet po zmianie z dorodnego warzywa na sos, jakim jest ketchup, zawiera w sobie witaminę A i C, które wspomagają odporność. Dodatkowo witamina A poprawia funkcjonowanie oczu. Poza witaminami zachowuje się również najcenniejszy składnik, jaki posiadają pomidory – likopen. Jest to silny przeciwutleniacz i jak każdy, działa bardzo dobrze na organizm, m.in. chroni przed zawałem mięśnia sercowego oraz cukrzycą. Takie same zalety ma również ketchup, jeżeli został wykonany z dobrych pomidorów i nie dodano do niego zbyt wielu konserwantów.

  • Ketchup dla panów

    Ketchup dla panów

    Mężczyźni, którzy decydują się na rozstanie z ketchupem i nieużywanie go jako produktu niezdrowego, powinni pomyśleć o tym jeszcze raz. Jak każdy przeciwutleniacz, likopen ma możliwość zwalczania wolnych rodników, które znajdują się w ciele, powodując jego szybkie starzenie oraz przyczyniając się do rozwoju chorób nowotworowych. Szczególnie dobrze chroni przed rakiem prostaty, więc mężczyźni po 50 roku życia powinni zadbać o spożywanie przetworów pomidorowych, w tym ketchupu.

  • Wady ketchupu

    Wady ketchupu

    Tak jak każdy produkt, ketchup ma zarówno zalety, jak i wady. Poza witaminami i likopenem potrafi zawierać dużo soli, która nie jest w nadmiarze zbyt dobra dla organizmu. Posolone danie nie powinno być drugi raz solone sosem, gdyż powoduje to kumulacje soli i tym samym źle działa na układ krwionośny. Wadą jest także zbyt częste doprawianie go koncentratem pomidorowym zamiast korzystania z pomidorów. Koncentrat ma swoje zalety, jednak jego nadużywanie sprawia, że ketchup przestaje być ketchupem.

Popularne tagi
  • słoik
  • dieta odchudzająca
  • bakłażan
  • danie z makaronu
  • smak
  • olej z bazylią
  • przepis na pesto z orzechów pinii i bazylii
  • karmel
  • serek homogenizowany
  • sposób na sos
  • przepis na sos arabski
  • pierogi
  • przepis na sos waniliowy
  • grzyby marynowane
  • dodatek do nachos
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising