Przepis na śniadaniowy koktajl owsiano-bananowy

Przepis na śniadaniowy koktajl owsiano-bananowy
Śniadanie to z całą pewnością najważniejszy posiłek dnia. Powinny zjadać go zwłaszcza osoby bardzo aktywne oraz te, które pragną schudnąć i prowadzić zdrowy tryb życia. Żeby nie znudziły nam się śniadania zjadane codziennie w takiej samej formie, czasem warto poeksperymentować ze składnikami, a także ich podaniem. Poniżej znajdziesz przepis na pożywny, zdrowy, idealny dla sportowców oraz osób na diecie, przepis na koktajl oparty na bazie płatków owsianych oraz bananów. Wypróbuj go koniecznie!
- Gotowanie płatków owsianych- 4 łyżki płatków owsianych zalej odrobiną mleka lub wody. Płyny mogą być wrzące – wówczas odstaw miskę z płatkami, a one same, pod wpływem wysokiej temperatury, zmiękną. Jeśli jednak wolisz, możesz normalnie podgotować płatki na kuchence do miękkości. Następnie odstaw je, żeby ostygły. - To, czy wybierzesz płatki owsiane górskie, czy też błyskawiczne, zależy od twoich upodobań. Polecane są jednak te pierwsze. 
- Miksowanie- Do blendera lub robota kuchennego z funkcją rozdrabniania wrzuć migdały. Miksuj je chwilę, aż się rozkruszą. Wówczas dodaj jogurt grecki i miksuj jeszcze razem przez kilkanaście sekund. Jeśli nie masz w domu jogurtu greckiego, możesz użyć zwykłego naturalnego 1,5 – 2 %, jednak pamiętaj, że ten pierwszy jest gęstszy oraz tłustszy, a także ma specyficzny posmak, który jest walorem w przypadku tego koktajlu. 
- Wykończenie koktajlu  - Banany, najlepiej bardzo dojrzałe, obierz i pokrój w plastry czy kostkę. Następnie dorzuć je do migdałów z jogurtem greckim, dosłodź mieszankę łyżeczką miodu, a na koniec wrzuć rozmiękczone płatki owsiane. Całość zmiksuj jeszcze raz na gładką masę koktajlową. 
- Serwowanie  - Koktajl podawaj w wysokich szklankach. Możesz przyozdobić go listkiem mięty albo dodać kilka kostek lodu, jeśli koktajl robisz latem. Smacznego! 
















