Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na orzeźwiający sorbet

Opiekun artykułu: marlenas
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 3 godz.
Przepis na orzeźwiający sorbet

Przepis na orzeźwiający sorbet

Mięta to naprawdę cudowne ziele. Nie dość, że możesz ją spokojnie hodować u siebie na parapecie, to na dodatek jest tania, jej susz kupisz w każdym sklepie oraz aptece, a potrafi działać dobroczynnie. Jest ona ratunkiem dla wszystkich osób, które mają problemy trawienne albo przejadły się na przykład podczas świąt. Pomaga ona również na stany nerwowe, na różnego rodzaju bóle, a także odświeża oddech. W ogóle, jest to ziele bardzo aromatyczne oraz nadające napojom orzeźwiającego smaczku, zwłaszcza zaś w połączeniu z cytryną. I właśnie ten duet będziemy wypróbowywać tego lata. Choć wakacyjny klimat sprzyja zjadaniu pysznych lodów na bazie śmietany, to jednak w bardzo upalne dni o wiele chętniej sięgniemy po orzeźwiający sorbet z cytryny oraz mięty. Poniżej znajdziesz na niego przepis.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 cytryny

1 szklanka cukru

¾ szklanki wrzątku

2 duże garści listków mięty

4 cytryny 1 szklanka cukru ¾ szklanki wrzątku 2 duże garści listków mięty
  • Przygotowanie składników

    Wszystkie cytryny dokładnie umyj, a jedną najlepiej sparz, gdyż będziemy potrzebowali jej skórki. Kiedy już ją sparzyć, zetrzyj skórkę, ale uważając, żeby nie zetrzeć białej błonki.Listki mięty umyj. Zagotuj wodę, by mieć wrzątek potrzebny w następnym kroku.

  • Smak mięty

    Teraz będziemy robili syrop o wyraźnym smaku mięty. W tym celu do garnuszka wrzuć szklankę cukru, dwie garście listków mięty oraz skórkę z startą ze sparzonej cytryny. Następnie zalej to wszystko ¾ szklanki wrzątku. Wymieszaj wszystko ze sobą oraz odczekaj około pół godziny, żeby liście mięty oddały swój aromat. Po tym czasie możesz je odcedzić od syropu.

  • Smak cytryny

    Do miętowego syropu dodaj sok wyciśnięty z czterech cytryn. Wymieszaj ze sobą wszystko dokładnie.

  • Chłodzenie i wyrabianie w maszynie do lodów

    Teraz przelej syrop miętowo-cytrynowy do hermetycznie zamykanego pojemniczka i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij go i włóż do maszyny do lodów i postępuj tak, jak napisane jest to w jej instrukcji. Jeśli nie masz maszyny do lodów, wówczas pojemnik z syropem włóż do zamrażarki na trzy – cztery godziny, ale co godzinę otwieraj go i mieszaj dokładnie całość. Dzięki temu uzyskasz konsystencję sorbetu, a nie lodu do napojów.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Lody serwuj w postaci kulek, nakładając je do pucharków za pomocą specjalnej łyżki. Ozdób listkami mięty. Smacznego!

Popularne tagi
  • jabłko
  • zielony barwnik spożywczy
  • jak przygotować sorbet
  • ozdoba
  • sweet and sour
  • przepis na tort lodowy
  • woda
  • forma
  • twaróg
  • śmietana kremówka
  • desery
  • migdały
  • syrop miętowy
  • śmietana kwaśna
  • składniki sorbetu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising