Zakumaj.pl

Przepis na świąteczne bułeczki z cynamonem

2.0 (razem głosów: 1)
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Przepis na świąteczne bułeczki z cynamonem

Na nasze skojarzenia z Bożym Narodzeniem składa się bardzo wiele elementów. Z całą pewnością jest to widok śniegu, dekoracji, choinki. Jest to także życzliwość, której oczekujemy i którą innym sami dajemy. Warto jednak powiedzieć, iż święta to nie tylko zmysł wzorku, ale także powonienia, gdyż z całą pewnością na te wyjątkowe święta składają się także aromatyczne zapachy. Jednym z nich jest aromat pieczonych pierników, a ściślej rzecz ujmując, mieszanki wspaniałych przypraw korzennych. Z powodu tegoż zapachu warto ich używać także do innych potraw. Dlatego też poniżej znajdziesz przepis na pyszne bułki z dodatkiem cynamonu, które będą idealnym, deserowym zakończeniem wigilii. Wesołych Świąt!

  • Przygotowanie ciasta drożdżowego

    W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto drożdżowe. Najlepiej jest je wykonać nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce do następnego dnia, w którym będziesz piekła bułeczki.Najpierw wymieszaj ze sobą składniki suche. Do miski wsyp więc mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Następnie w osobnej, mniejszej miseczce wymieszaj drożdże razem z mlekiem. Mieszaj tak długo, aż się rozpuszczą. Dopiero wówczas wylej je do mąki i dodaj jeszcze roztopiony tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj rękoma i zacznij zagniatać. Być może przyda ci się jeszcze dodatkowa para rąk do pomocy, gdyż ciasto, żeby było dobrze wyrobione, trzeba zagniatać przez około 8 – 10 minut. Następnie owiń wyrobione ciasto folią i włóż je do lodówki.

  • Przygotuj nadzienie

    Następnego dnia przygotuj nadzienie. Jest ono bardzo proste. Masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Rodzynki posiekaj na pół, ewentualnie na trzy części i dodaj je do masła. Następnie dodaj także brązowy cukier oraz najważniejszego bohatera, czyli cynamon. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Nadzienie gotowe.

  • Rozwałkowywanie i nadziewanie

    Rozwałkowywanie i nadziewanie

    Stolnicę lub stół podsyp mąką. Następnie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na kształt prostokąta. Powinno mieć grubość mniejszą niż jeden centymetr, około 8 mm. Następnie wysmaruj ciasto przygotowanym wcześniej nadzieniem. Pamiętaj, żeby brzegi pozostawić puste. Tak przygotowane ciasto zacznij powoli zwijać w rulon, jak na roladę. Kiedy rulon będzie już gotowy (powinien być w miarę ciasny), pokrój go na kawałki o szerokości około 2 – 3 centymetrów.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Ustaw na nim bułeczki, zachowując spory odstęp, a następnie odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby zwiększyły jeszcze swoją objętość. Przed włożeniem do pieca posmaruj je roztrzepanym jajkiem.Piecz je przez około 18 – 20 minut w temperaturze 180°C. Pilnuj ich – kiedy zrobią się złociste, można je wyjmować. Kiedy ostygną, możesz je udekorować lukrem. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

Na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

70 g roztopionego masła

szklanka lekko ciepłego mleka

szczypta soli

30 g drożdży

3 łyżki cukru pudru

Na nadzienie:

150 g miękkiego masła

duża garść rodzynek

80 g brązowego cukru (ewentualnie zastąpić białym)

3 łyżeczki cynamonu

1 jajko do posmarowania

Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 70 g roztopionego masła szklanka lekko ciepłego mleka szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie: 150 g miękkiego masła duża garść rodzynek 80 g brązowego cukru (ewentualnie zastąpić białym) 3 łyżeczki cynamonu 1 jajko do posmarowania