Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na zupę cebulową z białym winem

Opiekun artykułu: makabra
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na zupę cebulową z białym winem

Przepis na zupę cebulową z białym winem

Zupa cebulowa niezbyt często gości na naszych polskich stołach. Znacznie częściej decydujemy się ją zjeść w restauracjach czy barach, gdzie czasami podaje się ją w małym, okrągłym chlebie niczym nasz żurek. Zupa z cebuli powinna kojarzyć nam się szczególnie tylko z jednym regionem Europy, a mianowicie z Francją, gdyż jest to potrawa charakterystyczna właśnie dla tego kraju. Można ją wyczarować z kilku wszystkim znanych składników, a zwykłą cebulę wynieść tym samym do rangi wykwintnego warzywa. Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałaś tej zupy, to konieczne spróbuj teraz, gdyż przepis na nią jest naprawdę prosty, a taki gorący wywar poprawi krążenie w jesienne popołudnie.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

1 ½ litra bulionu

1 kg cebuli

¾ szklanki białego wina

5 łyżek masła

tymianek suszony

bagietka

czosnek

ser do posypania zupy

sól i pieprz

1 ½ litra bulionu 1 kg cebuli ¾ szklanki białego wina 5 łyżek masła tymianek suszony bagietka czosnek ser do posypania zupy sól i pieprz