Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na zupę porową z serem i grzankami

Opiekun artykułu: jeczalikowa
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Przepis na zupę porową z serem i grzankami

Przepis na zupę porową z serem i grzankami

Por jest warzywem bardzo niedocenianym w polskiej kuchni, zazwyczaj przegrywającym z cebulą. Wrzucamy go w skromnych ilościach do warzywnych wywarów, rosołu, a czasem do sałatek z majonezem, aby dodały im trochę pikanterii. Natomiast por jest niewątpliwym źródłem zdrowia i urody. Zawiera dużo witamin, w tym witaminę A oraz witaminy z grupy B. Działa przeciwzapalnie, pomaga w dolegliwościach trawiennych, obniża zły cholesterol, a także wzmacnia odporność. Co ciekawe, powinni spożywać go zwłaszcza mężczyźni, gdyż skutecznie działa on na ich potencję. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zupę, której bazą jest właśnie por.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

bulion warzywny, drobiowy lub wołowy (około 6 szklanek)

2 duże pory

1 cebula czerwona (średniej wielkości)

6 – 7 kromek chleba tostowego

1 łyżeczka przyprawy curry

pół szklanki śmietany kremówki 36%

starty żółty ser

sól i pieprz

natka pietruszki (opcjonalnie)

bulion warzywny, drobiowy lub wołowy (około 6 szklanek) 2 duże pory 1 cebula czerwona (średniej wielkości) 6 – 7 kromek chleba tostowego 1 łyżeczka przyprawy curry pół szklanki śmietany kremówki 36% starty żółty ser sól i pieprz natka pietruszki (opcjonalnie)