Zakumaj.pl

Przepis na zupę porową z serem i grzankami

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 40 min.
Przepis na zupę porową z serem i grzankami

Por jest warzywem bardzo niedocenianym w polskiej kuchni, zazwyczaj przegrywającym z cebulą. Wrzucamy go w skromnych ilościach do warzywnych wywarów, rosołu, a czasem do sałatek z majonezem, aby dodały im trochę pikanterii. Natomiast por jest niewątpliwym źródłem zdrowia i urody. Zawiera dużo witamin, w tym witaminę A oraz witaminy z grupy B. Działa przeciwzapalnie, pomaga w dolegliwościach trawiennych, obniża zły cholesterol, a także wzmacnia odporność. Co ciekawe, powinni spożywać go zwłaszcza mężczyźni, gdyż skutecznie działa on na ich potencję. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zupę, której bazą jest właśnie por.

  • Bulion

    Zupę porową będziemy gotować na bulionie. Może być to bulion zarówno warzywny, jak i drobiowy czy wołowy – wybór należy do ciebie. Od ciebie zależy także, czy ugotujesz wcześniej bulion (może został ci rosół z poprzedniego dnia) czy może do wody wrzucisz kostki rosołowe. Sześć szklanek bulionu wlej do średniego lub dużego garnka i zagotuj go.

  • Przygotowanie warzyw

    Przygotowanie warzyw

    Dwa duże pory umyj, odetnij od nich końcówki z włoskami, a następnie drobno pokrój.

    Jedną czerwoną cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj je przez 30 minut.

  • Przygotowanie grzanek

    Od chleba tostowego odetnij równo skórkę. Następnie białą część chleba potnij na małe kwadraty. Patelnię z nieprzywieralnym dnem postaw na ogniu. Następnie posyp pokrojony chleb odrobiną curry i wrzuć go na patelnię. Od czasu do czasu zamieszaj nim za pomocą drewnianej łyżki. Piecz grzanki tak długo, aż staną się złotawe i chrupkie. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Gotowe grzanki przerzuć do miski.

  • Przygotowanie zupy

    Nasza zupa będzie miała kremową konsystencję, dlatego też po 30 minutach gotowania się cebuli oraz pora należy zupę zmiksować. Zrób to za pomocą blendera. Jeśli chcesz, aby część zupy pozostała z kawałkami cebuli i pora, wówczas przelej połowę zupy do miski, zmiksuj ją i odlej z powrotem. Następnie zabiel zupę za pomocą śmietany. Pamiętaj, aby śmietanę wcześniej zahartować. Dopraw zupę solą i pieprzem i zdejmij z ognia.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zupę podawaj ciepłą, w głębokich talerzach lub miseczkach. Do naczynia włóż garść grzanek, zalej je zupą, następnie posyp startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

bulion warzywny, drobiowy lub wołowy (około 6 szklanek)

2 duże pory

1 cebula czerwona (średniej wielkości)

6 – 7 kromek chleba tostowego

1 łyżeczka przyprawy curry

pół szklanki śmietany kremówki 36%

starty żółty ser

sól i pieprz

natka pietruszki (opcjonalnie)

bulion warzywny, drobiowy lub wołowy (około 6 szklanek) 2 duże pory 1 cebula czerwona (średniej wielkości) 6 – 7 kromek chleba tostowego 1 łyżeczka przyprawy curry pół szklanki śmietany kremówki 36% starty żółty ser sól i pieprz natka pietruszki (opcjonalnie)