Zakumaj.pl

Pyszne czekoladowe ciasto dla dzieci

Pyszne czekoladowe ciasto dla dzieci

Dzieci uwielbiają słodki smak, w tym smak czekolady. Szykując przyjecie dla malucha lub chcąc go ucieszyć bez specjalnej okazji, warto przygotować słodkie i proste ciasto czekoladowe. Zapewni ono doznania smakowe wszystkim dzieciom, które go skosztują. Jak upiec taki przysmak? Podajemy poniżej.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobre ciasto to dobre składniki, dlatego szykując ciasto czekoladowe, należy zadbać przede wszystkim o dobrą jakościowo czekoladę oraz kakao. Wśród niezbędnych do wykonania deseru produktów powinny znaleźć się:
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki migdałów,
    * 0,5 kostki masła,
    * 3 łyżki mąki,
    * 5 jajek,
    * 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka kakao gorzkiego,
    * szczypta soli.

  • Krok pierwszy

    Czekoladę pokruszyć do niewielkiego garnka. W drugim, większym zacząć podgrzewać wodę. Kiedy zacznie parować, położyć mały garnek na dużym. Dodać masło, cukier waniliowy oraz cukier, po czym topić wszystkie składniki nad parą, aż stworzą jednolitą całość.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Białka oddzielić od żółtek, zostawiając jedno i drugie w osobnych miskach. Wsypać szczyptę soli do białek i zacząć ubijać. Białka powinny zmienić się w puszystą, sztywną masę.Migdały obrać z łupinek, jeśli w nich są – wygodniej kupić już obrane – a następnie zemleć je na proszek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    1/4 przygotowanej masy czekoladowej odlać do osobnej miski – posłuży jako polewa. Pozostałą część połączyć przy pomocy miksera z żółtkami, mąką, zmielonymi migdałami, kakao i odrobiną soli. Gdy połączą się, dodać białka, nie przerywając mieszania na niskich obrotach, żeby jajka nie opadły na dół.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Formę do pieczenia posmarować margaryną, oprószyć mąką, a następnie wlać do niej przygotowaną masę. Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut.Po upieczeniu ciasta pozwolić mu wystygnąć. Podgrzać w tym czasie pozostałą polewę i gdy znów będzie miała płynną formę, polać ciasto. Podawać.