Zakumaj.pl

Pyszne faszerowane jajka dla dzieci

0.5 (razem głosów: 1)
Pyszne faszerowane jajka dla dzieci

Wielkanocne potrawy nie zawsze są ulubionymi daniami dla najmłodszych. Mało który maluch jest wielbicielem żurku, białej kiełbasy oraz sałatek. Żeby dziecko miało co zjeść, a co więcej – chciało zjeść – można sięgnąć po oryginalny pomysł, polegający na przygotowaniu faszerowanych jajek dla dzieci.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie jajek faszerowanych dla najmłodszych wymaga odpowiednich składników. Nie są one szczególnie skomplikowane, ponieważ małe dzieci wolą prostotę od wyszukanych potraw. W związku z tym niezbędne jest:
    * 8 rzodkiewek,
    * 6 jaj,
    * 12 łyżeczek sera białego półtłustego,
    * 1/2 jogurtu naturalnego,
    * 1 szczypiorek,
    * 12 ziaren pieprzu, czarnego i czerwonego (do ozdoby),
    * pieprz,
    * sól.
    Zamiast białego sera można skorzystać z sera ricotta, który nie wymaga rozrabiania go z jogurtem ani ze śmietaną i jest delikatny w smaku, więc może przypaść dzieciom do gustu.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Dzięki temu skorupka nie będzie pękać i białko nie wypłynie. Gdyby do tego doszło, jajka nie wyglądałyby ładnie na talerzu. Po ostudzeniu jajek w zimnej wodzie należy obrać je ze skorupek i przekroić każde na pół. Wyciągnąć ostrożnie żółtka. Nie będą potrzebne do przygotowania przysmaku dla dzieci, jednak można z nich wykonać pastę jajeczną.

  • Drugi krok

    Ser biały wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym (chyba że używa się sera ricotta). Następnie 6 rzodkiewek umyć i zatrzeć na tarce, dodać do sera. Szczypiorek umyć i posiekać drobno, dorzucić do sera, dodać pieprzu oraz soli do smaku i wymieszać na gładką masę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotowany farsz nabierać łyżeczką i układać na jajkach tak, żeby wypełniało jednocześnie dziurkę po żółtku oraz wystawało nieco wyżej. Po nafaszerowaniu wszystkich połówek jajek, umyć pozostałe 2 rzodkiewki i pokroić na plasterki. Wbić je na przedzie jajka tak, żeby przypominały uszy myszek. Z ziarenek czarnego pieprzu wykonać oczy, a z czerwonego nos. Z niewielkich kawałków szczypiorku wykonać wąsy oraz mysi ogon.

    Podawać na talerzu wyłożonym sałatą. Z pewnością oryginalne danie przypadkiem do gustu każdemu dziecku, które z radością znajdzie na świątecznym stole coś specjalnie dla siebie.