Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne masło kawowo-migdałowe – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: kacperinio
Pyszne masło kawowo-migdałowe – jak je zrobić?

Pyszne masło kawowo-migdałowe – jak je zrobić?

Nie tylko masło czekoladowe lub orzechowe może stanowić dobry dodatek do kanapek oraz deserów. Wielbiciele kawy mogą spróbować czegoś zupełnie innego, dostosowanego do ich gustów, mianowicie: masła kawowego z dodatkiem migdałów. Nie tylko dobrze smakuje, ale również dobrze pachnie i może stać się zarówno niezbędnym produktem w każdej kuchni, jak i prezentem dla kogoś bliskiego.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Chcąc stworzyć masło kawowo-migdałowe, trzeba zadbać o przygotowanie dobrej jakości składników, wśród których znajdą się:
    * 280 g migdałów prażonych,
    * 3 łyżki miodu płynnego,
    * 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
    * 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
    * 1 łyżka oleju arachidowego.
    Należy zaopatrzyć się również w słoik do przechowywania przysmaku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Migdały wrzucić do blendera. Dzięki temu, że są prażone, będą znacznie łatwiejsze do mielenia. W przypadku zwykłych proces mógłby znacznie się wydłużyć.Żeby uzyskać konsystencję zgodną z oczekiwaniami, trzeba miksować orzechy przez 10 – 15 minut, aż do uzyskania kremowego wyglądu masy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do uzyskanego kremu wlać ekstrakt z wanilii, płynny miód oraz wsypać kawę rozpuszczalną. Ponownie wszystko miksować, tym razem przez 1 – 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do mikstury olej arachidowy. Łopatką lub łyżką zebrać masę ze ścianek blendera i znów zacząć miksować.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy olej połączy się z pozostałymi składnikami, krem można uznać za gotowy. Wystarczy przełożyć go do słoika, a następnie albo od razu używać, albo przechowywać w chłodnym miejscu. Masło kawowo-migdałowe doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, zarówno białym, jak i pełnoziarnistym. Smacznego!

Popularne tagi
  • danie
  • rukola
  • pieczywo razowe
  • dodatki do kanapek
  • zdrowa pasta
  • oliwa z oliwek
  • forma do pieczenia ciasta
  • pasta
  • przepis na puree z kalafiora
  • jajko na śniadanie
  • gorgonzola
  • rzodkiewka
  • kawa rozpuszczalna
  • śniadanie
  • majeranek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising