Pyszny chleb piwny – jak go przygotować?

Pyszny chleb piwny – jak go przygotować?
Piwo to nie tylko drinki i popijanie jasnego napoju podczas upałów, w ogródku kawiarnianym. To także liczne inne możliwości. Wśród nich jedną z ciekawszych jest chleb piwny, który można z powodzeniem przygotować we własnej kuchni i podawać na śniadanie oraz kolację. Jego nietypowy, lecz dobry smak wprowadzi miłe urozmaicenie w czasie codziennych posiłków, kiedy zwykłe pieczywo zacznie się nudzić.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Chlebek piwny nie wymaga ogromnej liczny składników spożywczych, niezbędnych do jego przygotowania. Potrzebne są jedynie: 
 * 3 szklanki mąki pszennej,
 * 3 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
 * 3/4 łyżeczki soli,
 * 1 butelka piwa jasnego,
 * 3 łyżki cukru.
 Niezbędna jest również foremka do pieczenia, najlepiej prostokątna, oraz papier do pieczenia, aby ją wyłożyć. Dzięki temu chlebek nie przyklei się do formy.
- Krok pierwszy  - Do dużej, szerokiej miski wsypać cukier oraz mąkę wymieszaną lub przesianą z proszkiem do pieczenia. Stopniowo zacząć dolewać piwo, rozpoczynając mieszanie drewnianą łyżką, aż do uzyskania gęstszej papki. 
- Krok drugi  - Po wyrobieniu łyżką, przejść do wyrabiania ręcznie. Nie należy martwić się, jeśli ciasto jest lepkie, ponieważ takie powinno być. - Gotową masę przelać do formy do pieczenia, tzw. keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia albo dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Rozprowadzić po całej powierzchni foremki od jednego końca do drugiego. 
- Krok trzeci  - Foremkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec przez 50 – 60 minut, aż skórka chleba będzie chrupiąca. Środek powinien być miękki. Po upieczeniu ostudzić chlebek, a następnie kroić i podawać z dowolnymi dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzą się ser żółty oraz ser topiony uzupełniające piwny smak i aromat. 


















