Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny placek ze szpinakiem – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: dzieciol
Pyszny placek ze szpinakiem – jak go przyrządzić?

Pyszny placek ze szpinakiem – jak go przyrządzić?

W szpinaku znajduje się sporo składników odżywczych, które czynią z niego pożądany dla zdrowia organizmu składnik. Dotyczy to przede wszystkim istnienia w nim witaminy C oraz żelaza, czyli elementów niezbędnych. Zamiast dostarczać je w szpinaku pod postacią mało apetycznej papki, można z powodzeniem zrobić coś zupełnie innego i wyglądającego na przysmak z najwyższej półki.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Żeby przyrządzić pyszny placek ze szpinakiem, potrzebny jest odpowiedni zestaw produktów, świeżych i wysokiej jakości. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 1 kg szpinaku,

    * 0,5 kg ciasta francuskiego,

    * 30 dag sera feta,

    * 30 dag cebuli,

    * 1 pęczek koperku,

    * 1 szklanka mleka skondensowanego,

    * 1 szklanka oliwy,

    * 2 jajka,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szpinak bardzo dokładnie umyć. Ewentualne nieładne listki wyjąć i wyrzucić. Osuszyć listki na papierowym ręczniku, po czym posiekać je drobno i przełożyć do miski. Oprószyć solą i poczekać kilka minut, aż puszczą sok. Odcisnąć z jego nadmiaru.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ser rozdrobnić – nożem, widelcem lub palcami – na mniejsze części. Wrzucić do szpinaku. Koperek umyć i posiekać, a cebulę obrać z łupinki i pokroić na drobne kawałeczki. Oba warzywa dodać do szpinaku. Następnie wbić do składników jajka, dolać mleko oraz 3/4 szklanki oliwy. Doprawić do smaku i wszystko razem wymieszać, tworząc gęstą zieloną masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Formę, najlepiej okrągłą, wysmarować oliwą. Następnie rozwałkować 1/2 przygotowanego ciasta i również posmarować ją oliwą. Wyłożyć nią formę, pamiętając o wykonaniu brzegów wokół, żeby farsz nie był widoczny. Przełożyć do środka masę szpinakową, po czym zakryć ją rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Przygotowaną formę wsunąć na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić przez chwilę, a następnie kroić na zgrabne porcje i podawać Świetnie sprawdza się zarówno jako obiad, jak i jako kolacja.

Popularne tagi
  • biszkopciki z marmoladą
  • podwieczorek
  • bułeczki
  • przepis na bułeczki
  • forma do babki gotowanej
  • zapiekanka z mozzarelą
  • sok z jabłek
  • przepis na ciasto z agrestem
  • mikstura miętowa
  • smażenie warzyw
  • tarta warzywna
  • przepis na zupę dyniową
  • piekarnik
  • miksowanie
  • olej z orzeszków ziemnych
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising