Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić zupę-krem z marchewki?

Opiekun artykułu: slaweks
Jak przyrządzić zupę-krem z marchewki?

Jak przyrządzić zupę-krem z marchewki?

Marchewka jest warzywem dostępnym przez cały rok i warto ją jadać, gdyż poprawia wzrok i podnosi odporność. Jednak gdy zbliża się lato, dobrze jest jeść jej więcej. Jest w niej zawarta duża ilość beta karotenu, który sprawia, że skóra jest ładniejsza, a uzyskana opalenizna wygląda ładniej oraz trzyma się dłużej na skórze. Zamiast jadać tabletki z beta karotenem, lepiej zjeść na obiad zupę marchewkową.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby zupa była pyszna i zdrowa, trzeba przyrządzić ją ze świeżych składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 600 g marchewki,
    * 2 cebule,
    * 1/2 łyżeczki imbiru,
    * 1 łyżeczka papryki mielonej, słodkiej,
    * 2 łyżeczki masła,
    * 2 łyżeczki curry,
    * 1 l bulionu warzywnego,
    * chilli w proszku,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Przygotowaną marchewkę umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na plasterki, nie muszą być bardzo grube, ale przesadnie cienkie też nie. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobne kostki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do średniej wielkości garnka wrzucić marchewkę oraz cebulę. Dorzucić masło – można zamiast niego użyć oliwy z oliwek – przykryć garnek pokrywką i dusić razem przez 6 – 8 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy warzywa będą już miękkie i podduszone, unieść pokrywkę i dodać kolejne elementy, paprykę, curry, szczyptę chili, imbir. Wymieszać dokładnie z warzywami, po czym zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Zamiast warzywnego, można użyć także drobiowego.Ponownie przykryć garnek i pozostawić do gotowania na 20 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Ugotowaną zupę przelać do blendera, a następnie zmiksować całość, aż powstanie jednolita, pomarańczowa konsystencja. Doprawić solą i pieprzem, zamieszać jeszcze raz, po czym ponownie przelać do garnka i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.Podawać, póki jest ciepła. Dobrze smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, chlebem, jak również bez dodatków.

Popularne tagi
  • kość wieprzowa
  • jesienny obiad
  • przepis na zupę z cukinii z fetą
  • śląski żur
  • zdrowe odżywianie
  • zupa gulaszowa
  • potrzebne składniki
  • odżywianie
  • zupa warzywna
  • mięso drobiowe
  • zupa gryczana
  • zupa rzodkiewkowa
  • piekarnik
  • papryczka chilii
  • żurek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising