Advertising
Zakumaj.pl

Rewelacyjny deser lodowy z truskawkami

Opiekun artykułu: flown
Rewelacyjny deser lodowy z truskawkami

Rewelacyjny deser lodowy z truskawkami

W ciepłe dni tym, czego chce się najbardziej, są zimne lody. Można je kupić w sklepie, zjeść od razu, trzymać na zapas w lodówce albo przygotować samodzielnie. Domowe lody są bardzo dobre i mają nieraz lepszy smak niż kupne. Można do nich wykorzystać różne składniki, ale ze względu na obecny sezon truskawkowy, najlepsze będą właśnie z tymi owocami.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Podstawą dobrych lodów są dobre składniki. Tworząc lody truskawkowe, trzeba przygotować:
    * 500 g truskawek,
    * 150 g jogurtu naturalnego,
    * 150 g kwaśnej śmietany,
    * 100 g cukru,
    * 50 g migdałów,
    * 0,2 l śmietany kremówki,
    * 1 łyżkę soku z cytryny,
    * 1 łyżeczkę cukru waniliowego.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie truskawki dokładnie umyć pod zimną wodą. Usunąć z nich szypułki. Kilka najładniejszych wybrać i odłożyć na bok, przydadzą się do dekoracji deseru. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, np. plasterki, i wrzucić do blendera. Dodać sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy, po czym rozpocząć miksowanie.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Śmietanę i jogurt naturalny wymieszać ze sobą. Następnie dodać mieszankę do musu truskawkowego i ponownie zmiksować, aż składniki połączą się ze sobą. Uzyskaną substancję przelać do miski ze stali nierdzewnej albo do podłużnej formy do pieczenia. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Kremówkę ubić na puszystą masę. Mieszankę truskawkową wyjąć z zamrażalnika i połączyć ze śmietaną. Można zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką. Po wykonaniu tego znów przełożyć do miski albo formy i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Co 30 minut warto zamieszać miksturę.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po odczekaniu odpowiedniego czasu można przejść do podawania lodów. Nałożyć odpowiednią porcję do ozdobnych miseczek lub pucharków. Dodać po 1 – 2 pozostawione do ozdoby truskawki, posypać migdałami. Dla większego urozmaicenia można użyć również innych składników, w tym bitej śmietany albo wiórków kokosowych, w zależności od osobistych upodobań.

Popularne tagi
  • potrawa
  • kuchnia
  • ogórek zielony
  • kąpiel na parze
  • cynamon
  • polewa do lodów
  • przepis
  • gorzka czekolada
  • lody pistacjowe
  • receptura
  • skórka z cytryny
  • przepis na lody truskawkowe
  • składniki lodów domowych
  • składniki sorbetu
  • deser na lato
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising