Advertising
Zakumaj.pl

Roladki serowe – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: wrzosik
Wymagany czas: 20 min.
Roladki serowe – jak je przyrządzić?

Roladki serowe – jak je przyrządzić?

Umiejętność zrobienia dobrych i szybkich roladek serowych może przydać się w każdej chwili. Gdy przyjdą goście, gdy pojawi się niespodziewana zachcianka, gdy do zupy nie będzie pasować nic innego, poza ciepłą roladką. W poniższym artykule znajdziesz podpowiedź, jak zrobić przekąskę, dzięki której główne danie zyska na wartości smakowej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Roladki są proste, gdyż nie potrzeba do ich wykonania wielu składników, wystarczą bowiem:

    * chleb tostowy, prostokątny,

    * ser żółty,

    * masło,

    * papryka ostra, mielona.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kanapki z pieczywa tostowego położyć na blacie przed sobą. Pieczywo może być pszenne albo pełnoziarniste – wedle uznania, smak roladek i tak będzie dobry. Z chleba odkroić z każdej strony wszystkie skórki, które przeszkadzałyby w stworzeniu zgrabnych roladek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie kromki po kolei rozwałkować wałkiem, żeby stały się płaskie oraz bardziej zbite, dzięki czemu roladki nie będą się rozpadały. Na tak przygotowane kawałki chleba nakładać plasterki sera żółtego. Wystarczy jeden plasterek, jednak jeśli ser jest cienko pokrojony, można dać dwa. Do topienia dobrze nadaje się mozzarella. Posypać go papryką mieloną, choć jest to opcja, nie konieczność.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane pieczywo zwijać, jak roladki, ściskając mocno. Następnie na patelni roztopić 1 łyżkę masła. Gdy będzie już rozpuszczone i ciepłe, układać na nim roladki, pozostawiając do przypiekania, jednak nie całkiem bez nadzoru. Roladki trzeba obracać systematycznie, aż podpieką się z każdej strony na brązowy kolor. Trwa to zazwyczaj 6 – 7 minut.Od razu po upieczeniu podawać jako przekąskę albo jako dodatek do innych dań, zwłaszcza do zup i niektórych sałatek, co powoduje, że danie jest podwójnie sycące.

Popularne tagi
  • przecier pomidorowy
  • przepis na zupę szparagową
  • obiad
  • zupa z dyni
  • zupa z awokado
  • przepis na wywar warzywny
  • cytryna
  • jesień
  • bazylia
  • hiszpania
  • sól
  • sok z kapusty kiszonej
  • banan
  • mleko kokosowe
  • receptura
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising