Zakumaj.pl

Śledzie z grzybami na przyjęcie – jak zrobić?

Śledzie z grzybami na przyjęcie – jak zrobić?

Na przyjęcie rodzinne lub ze znajomymi koniecznie trzeba przygotować ciekawe przystawki. Jesień sprawia, że nie można już wykonywać owocowo-warzywnych fantazji. Dobrych owoców i warzyw jest coraz mniej, lecz można zastąpić je grzybami, na przykład grzybami z dodatkiem śledzi. Wielbiciele tych dwóch przysmaków z pewnością będą zachwyceni.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie dobrych śledzi z grzybkami wymaga odpowiednich składników, wśród których muszą znaleźć się:
    * 4 filety śledziowe,
    * 2 cebule,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżka miodu,
    * 40 g grzybów suszonych,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Filety ze śledzi dokładnie umyć pod zimną wodą, pozbawiając wszelkich ewentualnych nieczystości. Następnie włożyć je do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na 60 minut do namoczenia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Grzyby suszone również namoczyć, najlepiej na kilka godzin, lecz jeśli to niemożliwe, wystarczy namoczyć je na 60 minut, tak jak rybę. Po upływie tego czasu postawić garnek z nimi na gazie i gotować przez 15 minut. Odsączyć po ugotowaniu i pokroić w paseczki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Cebulę obrać z łupinki, pokroić na kawałki, po czym zeszklić na maśle. Gdy do tego dojdzie, dodać pokrojone grzyby i wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić 2 – 3 minuty.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do cebuli i grzybów dodać miód. Wymieszać. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki, po czym połączyć z grzybami. Delikatnie wymieszać i ostudzić.Śledziowa przystawka smakuje szczególnie dobrze na drugi dzień po wykonaniu, kiedy śledzie przejdą smakiem grzybów oraz miodu.