Advertising
Zakumaj.pl

Przekąska na Halloween – krwawe palce

Opiekun artykułu: radlowska
Przekąska na Halloween – krwawe palce

Przekąska na Halloween – krwawe palce

Przekąski halloweenowe mogą być niezwykle pomysłowe, a do tego smaczne. Powiew grozy, trochę niepewności przed jedzeniem, a potem dobry smak gwarantuje przystawka o nazwie „krwawe palce”. Wygląda jak prawdziwe palce i dzięki temu staje się intrygującym przysmakiem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Tylko chwytać i jeść.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie paluszków wymaga przygotowania odpowiedniego zestawu składników. Konieczne jest skompletowanie następujących elementów:
    * 250 g margaryny,
    * 2 i 2/3 szklanki mąki,
    * 1 szklanka cukru pudru,
    * 1/2 szklanki migdałów,
    * 1 jajko,
    * 1 łyżka olejku waniliowego,
    * 1 łyżka olejku migdałowego,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * dżem (mocno czerwony).

  • Krok pierwszy

    Margarynę przełożyć do miski albo do robota kuchennego, jeżeli ma się opcję umożliwiającą ucieranie. Dodać cukier, jajko, olejek migdałowy i waniliowy, po czym zacząć ucierać albo miksować aż do uzyskania bardzo puszystej masy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po otrzymaniu odpowiednio gładkiej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sól i połączyć ze sobą składniki. Powinny tworzyć gładką całość. Owinąć gotowe ciasto folią aluminiową, po czym włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jeżeli migdały nie są obrane ze skórki, należy wymoczyć je 5 – 10 minut w ciepłej wodzie i usunąć łupinkę.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Rozpocząć formowanie z nich palców, poprzez wycinanie pasków z ciasta i zwijanie ich tak, żeby przypominały paluszek, nieco większy niż prawdziwy.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na czubek każdego palca nałożyć 1/2 migdała, która będzie imitować paznokieć. Zrobić delikatne nacięcia na cieście, takie, jakie posiada prawdziwa dłoń.Gotowe palce kłaść na posmarowanej tłuszczem blaszce. Gdy będzie pełna, wsunąć ją do piekarnika i piec przez 25 minut, aż zrobią się złocistobrązowe. Pozostawić na 3 minuty w piekarniku po wyłączeniu gazu.Przed podaniem posmarować palce dżemem i ułożyć je na talerzu. Efekt będzie straszny i smaczny.

Popularne tagi
  • panierowanie sera
  • pasta z cukinii
  • dodatek do kanapek
  • ziele angielskie
  • krakersy z żółtym serem
  • kalafior z czosnkiem przepis na kalafior z czosnkiem
  • babeczki
  • przepis na zapiekane chipsy z serem
  • mrożone banany
  • batoniki zbożowe
  • szpinak mrożony
  • żelatyna
  • białko
  • deser
  • pietruszka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising