Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna i zdrowa zupa cebulowa

Opiekun artykułu: kowalh
Smaczna i zdrowa zupa cebulowa

Smaczna i zdrowa zupa cebulowa

Cebula dodawana do potraw jest dla wielu osób naturalnym i niezbędnym elementem, który musi znaleźć się w każdym daniu. Jednak nawet wielbiciele nie zawsze znają smak zupy cebulowej, mimo że warto go poznać. Ciepła zupa z cebuli z dodatkiem grzanek lub sera jest bardzo sycąca oraz zdrowa.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobra zupa wymaga przygotowania dobrych składników. Im świeższe będą, tym lepiej, ponieważ potrawa będzie miała lepszy smak oraz przetrwa dłużej niż 1 dzień, jeżeli nie zje się od razu wszystkiego. Do ugotowania zupy niezbędnych jest:
    * 5 dużych cebul,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 3 łyżki masła,
    * 2 łyżki śmietany 18%,
    * 4 łyżki żółtego sera (startego),
    * 2 kromki chleba,
    * 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego,
    * pieprz,
    * sól,
    * oliwa z oliwek,
    * gałka muszkatołowa.
    Warto przygotować zawczasu garnek, tackę do krojenia oraz miski lub talerze, w których poda się zupę rodzinie albo gościom.

  • Pierwszy etap

    Cebulę obrać z łupinek i pokroić na tzw. piórka. Masło rozgrzać na patelni, najlepiej z wysokimi brzegami i gdy roztopi się, dodać pokrojoną cebulę. Zamieszać, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić całość na małym ogniu przez 15 minut, aż cebula całkiem zmięknie. Po upływie tego czasu dodać do cebuli zmiażdżony w prasce czosnek, zamieszać, po czym dosypać 1 łyżeczkę soli. Podsmażać aż do zarumienienia się warzywa.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    W garnku przygotować bulion. Można go wykonać z kostki rosołowej lub przygotować na kawałku kurczaka, np. skrzydełkach. Gdy bulion będzie gotowy, wyjąć mięso i dodać cebulę. Gotować przez 10 – 15 minut.Do szklanki przełożyć śmietanę i dodać 2 łyżki gotowego bulionu. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do bulionu. Przygotowaną miksturę przelać do robota kuchennego, dodać przyprawy i zmiksować na gładki krem.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Zupa cebulowa smakuje doskonale z grzankami. Po przelaniu zupy do misek należy zająć się chlebem. Posmarować obie kromki oliwą z oliwek i przekroić na mniejsze części. Podsmażyć na patelni aż do zarumienienia się pieczywa, po czym ułożyć na powierzchni zupy. Posypać startym żółtym serem. Podawać bardzo ciepłą.

Popularne tagi
  • mięta
  • tymianek
  • wołowina
  • podsmażanie cukinii
  • ocet winy
  • mozzarella
  • przepis na krem ze szparagów
  • piekarnik
  • zupa warzywna z soczewicą
  • zimowy obiad
  • jadłospis
  • pieczywo
  • przepis na bulion warzywny
  • bita śmietana
  • świętowanie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising