Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne kostki kokosowe – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: cwanek
Smaczne kostki kokosowe – jak je przygotować?

Smaczne kostki kokosowe – jak je przygotować?

Jeżeli smak i zapach kokosa jest tym, co ty i twoja rodzina lubicie najbardziej – musicie poznać kostki kokosowe. Jest to tradycyjny deser australijski, w którym smak czekolady łączy się z kokosem. Doskonały smak i atrakcyjny wygląd sprawiają, że kokosowe kostki, zwane również lamingtonami, są ozdobą każdego stołu.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Kostki kokosowe składają się z ciasta biszkoptowego oraz polewy, dlatego niezbędne jest zgromadzenie składników na oba elementy.Do ciasta potrzeba:
    * 40 dag mąki,
    * 40 dag cukru,
    * 10 dag margaryny,
    * 1 szklanka mleka,
    * 2 jajka,
    * 1 opakowanie proszku do pieczenia.
    Do polewy potrzeba:
    * 20 dag cukru,
    * 20 dag wiórków kokosowych,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1 kostka margaryny,
    * 3 łyżki kakao.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Do garnka włożyć margarynę, cukier, mleko, postawić na gazie i podgrzewać, aż margaryna oraz cukier rozpuszczą się, a całość zagotuje. Zdjąć z gazu i wystudzić.Kiedy mikstura będzie już zimna, dodać do niej mąkę, jajka, proszek do pieczenia, po czym wymieszać całość do uzyskania gładkiej masy. Można mieszać mikserem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotowe ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia, koniecznie prostokątną. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku, przygotować polewę.Do rondla przełożyć margarynę, cukier, kakao oraz mleko. Całość podgrzać, aż do zagotowania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe i lekko ostudzone ciasto pokroić na kwadraty. Polewę przelać do jednej miski, do drugiej wsypać kokos.Kawałki ciasta obtaczać najpierw w polewie, a następnie w kokosowych wiórkach. Każdy kawałek odstawiać na talerz, a gdy wypełni się w całości, na 30 minut włożyć deser do lodówki. Po upływie tego czasu podawać.

Popularne tagi
  • sól
  • bita śmietana
  • żelki owocowe
  • przysmak
  • chudy ser biały
  • miseczka z jabłek
  • dekoracja
  • tarta z arbuza
  • sałatka z melona
  • słoik ozdobny
  • danie z grilla
  • witamina c
  • miód
  • pieczone jabłka
  • śniadanie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising