Łatwy sposób gotowania komosy ryżowej

Łatwy sposób gotowania komosy ryżowej
Komosa ryżowa (inaczej: quinoa) pojawia się coraz częściej w wielu przepisach, budząc przede wszystkim pytanie: co to jest? Są to ziarna pochodzące z Ameryki Południowej, które zaliczane są do tzw. pseudozbóż. Oznacza to, że nie są zbożami, ale zawierają dużą ilość skrobi.
Komosa jest obecnie chwalona przez dietetyków, celebrytów, pasjonatów zdrowego żywienia i warto włączyć ją do kuchennych produktów, jak również wiedzieć, w jaki sposób ją ugotować.
- Jakich składników potrzeba?  - Do przygotowania komosy potrzebnych będzie tylko kilka składników spożywczych. Przede wszystkim: 
 * 1 szklanka komosy ryżowej,
 * 2 szklanki wody,
 * 1/4 łyżeczki soli.
- Przygotowanie do gotowania  - Komosę przesypać na sitko o drobnych oczkach. Przepłukać bardzo dokładnie pod zimną wodą, potrząsając i przesypując ręką, żeby wszystkie ziarenka były opłukane. Dodatkowo, dzięki płukaniu usunie się z ziarenek substancje mogące nadawać jej gorzki smak. Odcedzić. 
- Gotowanie komosy ryżowej  - Dobrze umyte ziarenka przesypać do garnka. Zalać przygotowaną wodą oraz doprawić solą do smaku. Całość doprowadzić do wrzenia i dopiero kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień pod garnkiem i przykryć pokrywką. Komosę gotować jeszcze przez 15 minut, żeby wchłonęła wodę, spęczniała i stała się miękka. W czasie gotowania pod przykrywką nie unosić jej, aby sprawdzić, jak wygląda przyszły posiłek.Po 15 minutach zdjąć garnek z ognia, odłożyć pokrywkę na bok, po czym zamieszać drewnianą łyżką, dzięki czemu komosa uzyska odpowiednią puszystość. 
- Właściwości komosy ryżowej  - Komosa ryżowa nie jest polecana bez powodu. Zaleca się ją w każdej diecie, ale w szczególności w wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ uzupełnia ewentualne braki cennych składników odżywczych. - Jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, które jak każde białko sprzyja budowie organizmu oraz przyśpiesza metabolizm. Poprawia przyswajanie wapnia oraz wpływa znacząco na wygląd włosów i paznokci. 

















