Łatwy sposób na lasagne z fetą i szpinakiem

Łatwy sposób na lasagne z fetą i szpinakiem
Tradycyjna lasagne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to nie jedyna wersja tego dania, jaka jest możliwa. Równie dobrze sprawdzi się lasagne dla wielbicieli szpinaku, z zielonymi listkami oraz z fetą, która podkreśla jego smak. Jeżeli jeszcze nie robiłaś takiego dania, najwyższa pora spróbować, a nasz sprawdzony sposób z pewnością w tym pomoże.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Przed rozpoczęciem pracy nad nietypową lasagne niezbędne jest zebranie odpowiednich, świeżych produktów, wśród których powinny znaleźć się: - * makaron lasagne, - * 4 paczki mrożonego szpinaku, - * 1 szklanka ricotty, - * 1 szklanka fety, - * 1 szklanka posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, oregano), - * cebula dymka (pęczek), - * 3 jajka, - * 3 łyżki mozzarelli, - * pieprz, - * sól. 
- Krok pierwszy  - Rozmrozić szpinak – można użyć również świeżego, jednak wtedy należy go posiekać na małe kawałki i podsmażyć, aż zmięknie. Fetę pokroić w kostkę i wrzucić do przygotowanego szpinaku, dodać ricottę oraz posiekane drobno zioła.Pęczek cebulki umyć i również dokładnie pokroić, wrzucając do pozostałych składników. Na zakończenie wbić jajka, po czym ponownie zamieszać. 
- Krok drugi  - Naczynie żaroodporne natłuścić. Następnie ułożyć na nim plastry makaronu do lasagne. Na makaron nałożyć 1/2 masy szpinakowej i posypać 1/3 mozzarelli startej na tarce średniej wielkości. Po ułożeniu pierwszej warstwy nałożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku i znów posypać mozzarellą, a na koniec zakryć całość makaronem. Wysypać na niego resztkę mozzarelli. 
- Krok trzeci  - Tak przygotowaną lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 35 – 40 minut, żeby makaron dobrze zmiękł, a ser całkowicie się rozpuścił. Warzywną lasagne, dobrą dla wegetarian, należy podawać od razu, kiedy jest jeszcze bardzo ciepła. Smacznego! 

















