Zakumaj.pl

Łatwy sposób na lasagne z fetą i szpinakiem

Wymagany czas: 35 min.
Łatwy sposób na lasagne z fetą i szpinakiem

Tradycyjna lasagne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to nie jedyna wersja tego dania, jaka jest możliwa. Równie dobrze sprawdzi się lasagne dla wielbicieli szpinaku, z zielonymi listkami oraz z fetą, która podkreśla jego smak. Jeżeli jeszcze nie robiłaś takiego dania, najwyższa pora spróbować, a nasz sprawdzony sposób z pewnością w tym pomoże.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed rozpoczęciem pracy nad nietypową lasagne niezbędne jest zebranie odpowiednich, świeżych produktów, wśród których powinny znaleźć się:

    * makaron lasagne,

    * 4 paczki mrożonego szpinaku,

    * 1 szklanka ricotty,

    * 1 szklanka fety,

    * 1 szklanka posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, oregano),

    * cebula dymka (pęczek),

    * 3 jajka,

    * 3 łyżki mozzarelli,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Rozmrozić szpinak – można użyć również świeżego, jednak wtedy należy go posiekać na małe kawałki i podsmażyć, aż zmięknie. Fetę pokroić w kostkę i wrzucić do przygotowanego szpinaku, dodać ricottę oraz posiekane drobno zioła.Pęczek cebulki umyć i również dokładnie pokroić, wrzucając do pozostałych składników. Na zakończenie wbić jajka, po czym ponownie zamieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Naczynie żaroodporne natłuścić. Następnie ułożyć na nim plastry makaronu do lasagne. Na makaron nałożyć 1/2 masy szpinakowej i posypać 1/3 mozzarelli startej na tarce średniej wielkości. Po ułożeniu pierwszej warstwy nałożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku i znów posypać mozzarellą, a na koniec zakryć całość makaronem. Wysypać na niego resztkę mozzarelli.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Tak przygotowaną lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 35 – 40 minut, żeby makaron dobrze zmiękł, a ser całkowicie się rozpuścił. Warzywną lasagne, dobrą dla wegetarian, należy podawać od razu, kiedy jest jeszcze bardzo ciepła. Smacznego!