Advertising
Zakumaj.pl

Łatwy sposób na pyszną galaretkę z bitą śmietaną

Opiekun artykułu: walis
Wymagany czas: 45 min.
Łatwy sposób na pyszną galaretkę z bitą śmietaną

Łatwy sposób na pyszną galaretkę z bitą śmietaną

Deser wakacyjny powinien być lekki i nieobciążający. W czasie upałów wszelkie ciasta, zwłaszcza z kremem, nie są tak chętnie jadane, jak w inne pory roku. Na szczęście lekki deser można przygotować bardzo szybko. Galaretka z dodatkiem owoców oraz bitej śmietany jest w stanie sprostać wszystkim gustom, a do tego robi się niemal sama. Zachęcamy do spróbowania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do działania konieczne jest zebranie odpowiednich składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 1 opakowanie galaretki wiśniowej,

    * 4 łyżki bitej śmietany,

    * 4 łyżeczki wiórków czekoladowych,

    * 2 plastry ananasa z puszki,

    * 1 duża mandarynka,

    * liście mięty (do dekoracji).

    Smak galaretki można zmienić, jeżeli zamiast wiśniowej lubi się np. pomarańczową lub agrestową.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zagotować wodę. Galaretkę przesypać z opakowania do miseczki albo do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego, i zalać ją 1,5 szklanki wrzątku. Poczekać, aż galaretka się ostudzi, a kiedy dojdzie do temperatury pokojowej, włożyć ją do lodówki, żeby stężała całkowicie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiedy galaretka będzie już całkowicie stężała, wyjąć naczynie z lodówki. Ostrym nożem pokroić galaretkę najpierw wzdłuż, następnie w poprzek, tworząc kratkę na powierzchni przysmaku i tym samym krojąc ją w kostkę. Jeżeli kostki wyszły podłużne, przekroić je w połowie. Przygotowanymi kawałkami wypełnić 4 ozdobne pucharki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ananasa pokroić w kostkę, mandarynkę obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Ozdobić owocami galaretkę. Na wierzch smacznej konstrukcji dać bitą śmietanę, posypać ją wiórkami czekoladowymi – można użyć kokosowych – oraz umytymi listkami mięty. Podawać od razu po wykonaniu i delektować się słodkim, orzeźwiającym smakiem.

Popularne tagi
  • ochłodzenie
  • biszkopty
  • chudy ser biały
  • kwaśna śmietana
  • krem
  • owoce w arbuzie
  • miska
  • blender
  • wykałaczka
  • mikrofalówka
  • lemon curd
  • galaretka z wódką
  • potrawa z grilla
  • masło solone
  • czekolada biała
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising