Advertising
Zakumaj.pl

Łatwy sposób na sos pieprzowy z brandy

Opiekun artykułu: funia
Wymagany czas: 15 min.
Łatwy sposób na sos pieprzowy z brandy

Łatwy sposób na sos pieprzowy z brandy

Sos potrafi całkowicie odmienić smak dania, podkreślając w nim to, co najlepsze. Lista sosów, których warto spróbować, jest długa, jednak na jednym z pierwszych miejsc znajduje się sos pieprzowy z dodatkiem brandy. Posiada oryginalny ostry smak z alkoholową nutą, która jednak nie dominuje i nie zmienia smaku dania. Chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni? Ten dodatek jest dla Ciebie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby uzyskać smaczny sos, który wzbogaci każdą potrawę, niezbędne jest zebranie wcześniej wszystkich potrzebnych do tego składników. Są to:

    * 225 ml śmietany kremówki,

    * 1 łyżka brandy,

    * 2 łyżeczki ziaren pieprzu,

    * 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Śmietaną dobrze wstrząsnąć, po czym przelać ją do rondelka. Postawić naczynie na piecu, na średnim ogniu i podgrzewać. Śmietanki trzeba cały czas pilnować, żeby nie przypaliła się oraz żeby nie doszło do jej zagotowania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ziarenka pieprzu dokładnie zemleć i gdy przyjmą konsystencję proszku, wrzucić do ciepłej śmietanki. Podobnie postąpić z sosem Worcestershire oraz brandy, wlewając je do śmietany. Wszystko razem mieszać, żeby stworzyło jednolitą konsystencję. Nie zdejmując z palnika i cały czas mieszając, podgrzewać przez 2, maksymalnie 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mieszać sos przez wymagany czas, aż nieco zgęstnieje, a pieprz nada mu odpowiedniego smaku. Pod koniec gotowania powinien mieć już charakterystyczny, ostry aromat. Sos pieprzowy należy podawać zaraz po przygotowaniu, na ciepło, bez studzenia. Doskonale sprawdzi się on jako dodatek do mięs, szynek, klusek, klusek z mięsnym farszem, pasztetów. Jeżeli lubi się ostrzejsze smaki, to z pewnością jest tym, czego warto spróbować, zwłaszcza jeśli alkoholowy dodatek w potrawie nie budzi zastrzeżeń.

Popularne tagi
  • pieprz cayenne
  • sałatka z anchois
  • mąka ziemniaczana
  • czosnek
  • wanilia
  • przyrządzanie octu winnego
  • sos tabasco
  • ryby
  • sos tatarski
  • przepis na dip szpinakowy
  • składniki dipu
  • sajgonki
  • papryka w proszku
  • sos z żurawiny
  • karczochy marynowane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising