Advertising
Zakumaj.pl

Sposób przygotowania pierniczków z polewą cytrynową

Opiekun artykułu: pacholczak
Sposób przygotowania pierniczków z polewą cytrynową

Sposób przygotowania pierniczków z polewą cytrynową

Pyszne pierniczki to konieczność w czasie Bożego Narodzenia. Można je wykonywać na różne sposoby i tak samo różnorodnie ozdabiać. Ze względu na swoją korzenną nutę pierniczki doskonale smakują z polewą cytrynową, która podkreśla ich walory smakowe. Jest to połączenie mało znane, jednak warte polecenia, dlatego warto skorzystać z poniższego przepisu, aby mieć czym się delektować w czasie świętowania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zanim będzie można raczyć się pierniczkami, należy je upiec, a do tego niezbędne są odpowiednie składniki, na ciasto oraz na polewę.Do ciasta potrzebne są:
    * 200 g masła,
    * 200 g cukru,
    * 380 g mąki,
    * 1 łyżka imbiru,
    * 1 łyżka cynamonu,
    * 1 łyżka gałki muszkatołowej,
    * 1 łyżka chili,
    * 1 łyżka miodu,
    * 1 jajko.
    Do polewy niezbędne są:
    * 3/4 szklanki soku z cytryny,
    * 4 szklanki cukru pudru.

  • Krok pierwszy

    Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki. Zamieszać. Masło rozpuścić w rondelku i przelać do drugiej miski. Gdy lekko przestygnie, dodać miód oraz roztrzepane jajko. Wymieszać płynne elementy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przelać mokre składniki do suchych i zacząć mieszać całość, najpierw łyżką. Po pewnym czasie zacząć wyrabiać ciasto rękami, aż uzyska gładką konsystencję. Powinno być elastyczne, lecz nie może lepić się do rąk.

    Owinąć je folią spożywczą i odstawić do lodówki na 15 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Lekko wyziębione ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić, aby nie parzyły podczas ozdabiania ich.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Cukier puder przesypać do miski, dodać sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Mieszać oba składniki tak długo, aż uzyska się gładką konsystencję. Powinna być niezbyt lejąca, ale również nie przesadnie stała. Gotowym lukrem ozdobić wszystkie pierniczki. Pozostawić do zaschnięcia ozdoby, a następnie podawać na ozdobnym talerzu. Smacznego!

Popularne tagi
  • mikołajki
  • susz
  • przepis na pierogi z serem
  • przepis na roladę cynamonową
  • woda
  • przepis na karpia z pieczarkami
  • galareta
  • produkty spożywcze
  • karp pieczony
  • składniki spożywcza
  • budyń
  • morele suszone
  • przepis na chrzan
  • odchudzanie
  • pierogi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising