Jak ugotować pyszny barszcz wigilijny?

Jak ugotować pyszny barszcz wigilijny?
Nie każdy region kraju preferuje tą samą zupę w czasie kolacji wigilijnej. Zupa grzybowa, zupa owocowa to jedne z potencjalnych przysmaków, jednak znacznie częściej na stołach pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Żeby miał wyjątkowy smak oraz aromat, warto zrobić go według sprawdzonego przepisu.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Do wykonania pysznego barszczu potrzebny jest pełen zestaw dobrej jakości produktów. Tak wyjątkowy barszcz jada się raz do roku, więc warto o to zadbać. Wśród składników spożywczych muszą znaleźć się: 
 * 2 kg buraków,
 * 2 jabłka,
 * 2 suszone liście selera,
 * 2 cebule,
 * 1 pietruszka,
 * 1 marchewka,
 * 1 cytryna,
 * 5 grzybów suszonych,
 * 5 ząbków czosnku.
- Krok pierwszy- Suszone grzyby przemyć zimną wodą. Przełożyć do miseczki, po czym zalać 1,5 szklanki wody i odstawić na 30 – 40 minut. Powinny zmięknąć, a jeśli po wyznaczonym czasie nadal są zbyt twarde, potrzymać je w wodzie jeszcze przez jakiś czas. Następnie przelać całą zawartość miski do garnka i zacząć gotować. Gotowanie powinno trwać 50 – 60 minut. 
- Krok drugi  - Przygotowane warzywa umyć i obrać ze skórki. Następnie buraki, marchewkę, pietruszkę pokroić w cienkie plasterki. Jabłka również obrać i pokroić w tzw. ósemki, natomiast czosnek pozbawić łupinki i przekroić na pół, nie jest konieczne siekanie go na drobniejsze kawałki. Ugotowane grzyby odsączyć, ale nie wylewać wody – przyda się później – pokroić grzybki na plasterki. 
- Krok trzeci  - Warzywa przełożyć do większego garnka. Zalać 4 litrami wody i zacząć gotować na średnim ogniu. Dodać 2 łyżki soli i pozostawić na ogniu przez 30 minut, bez przykrywania garnka.Z cytryny wycisnąć cały sok i pod koniec gotowania wlać go do zupy. Zamieszać, po czym zdjąć garnek z pieca. Przestudzić i włożyć barszcz na całą noc do lodówki. 
- Krok czwarty  - Następnego dnia przed podaniem należy odcedzić barszcz z warzyw, chociaż można pozostawić grzybki. Podgrzać, dodając do niego wodę z grzybów, posłodzić 1 łyżką cukru i wymieszać. Ciepły barszcz jest gotowy do podawania wraz z uszkami albo z pierogami z kapustą. 


















