Sposób wykonania masła brzoskwiniowego

Sposób wykonania masła brzoskwiniowego
Brzoskwinie nie od dziś kojarzą się z latem, egzotyką, przyjemnością. Warto włączyć je w codzienne śniadania, jednak nie w postaci kawałków owocowych, które można zjeść jako niewielki deser pełen witamin. Dobrym pomysłem jest przygotowanie masła brzoskwiniowego, które w połączeniu ze zwykłym masłem oraz świeżym pieczywem da doskonały efekt i równie doskonałe śniadanie.
- Jakie składniki są potrzebne?  - Żeby przyrządzić doskonałe masło z brzoskwinie, potrzebne będą świeże, dobre składniki spożywcze, wśród których najważniejsze są: - * 1/4 szklanki cukru pudru, - * 3 szklanki brzoskwiń, - * 2 łyżki soku z cytryny. - Niezbędny jest również słoiczek do przechowywania gotowego już przysmaku. 
- Krok pierwszy  - Brzoskwinie powinny być dokładnie obrane ze skórki. Po wykonaniu tego podzielić je na połówki, usunąć pestki i posiekać na mniejsze kawałki, odmierzając odpowiednią ilość do przyszłego masła. Gotowe kawałki wrzucić do czystego blendera i na wysokich obrotach zmiksować na gładkie piure bez grudek oraz większych kawałków owoców. 
- Krok drugi  - Aromatyczne piure przelać do rondelka i postawić na niewielkim płomieniu pieca. Dodać cukier oraz sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Wymieszać dokładnie, cały czas gotując specyfik na niewielkim ogniu. Masa powinna zacząć gęstnieć, a całkowity czas gęstnienia to 35 – 40 minut. Nie wolno zapominać o mieszaniu od czasu do czasu, 
- Krok trzeci  - Po zgęstnieniu masy można wyłączyć płomień pod garnkiem, pozostawiając masło do całkowitego ostudzenia. Kiedy będzie już miało temperaturę pokojową, przełożyć je do słoika lub słoików. Przechowywać w lodówce, używając codziennie na kanapki, do smarowania pieczywa różnego rodzaju albo jako dodatek do omletów, z którymi będzie smakować wyśmienicie.Do masła można dodać odrobinę bazylii albo 1/2 łyżeczki cynamonu, żeby pogłębić smak i sprawić, że masło będzie dopasowane smakiem do naszego gustu. 


















