Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób przygotowania smacznej nalewki wiśniowej

Opiekun artykułu: bigmuta
Wymagany czas: 40 min.
Prosty sposób przygotowania smacznej nalewki wiśniowej

Prosty sposób przygotowania smacznej nalewki wiśniowej

Lato to sezon zbierania owoców na nalewki różnego rodzaju. Wielbiciele nalewek głównie skupiają się na owocach, wytwarzając z nich niezwykłe trunki. Jednym z owoców najbardziej mile widzianych do takiej produkcji są wiśnie. Po zebraniu ich oraz odpowiednim przygotowaniu można raczyć wiśniowym specjałem siebie albo gości. Spróbuj wykonać nalewkę zgodnie z naszym przepisem, a nie pożałujesz.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Podstawą wykonania nalewki są składniki. Wśród najważniejszych znajdują się przede wszystkim:

    * 1,5 kg wiśni,

    * 1/2 kg cukru,

    * 200 ml wody,

    * 500 ml spirytusu 90%.

    Wybierając owoce, trzeba zwrócić uwagę na to, czy są dojrzałe, bowiem wtedy mają najwięcej soku przydatnego dla smaku nalewki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie zgromadzone wiśnie dokładnie umyć, pozbawić liści i końcówek, jeżeli jeszcze znajdują się pomiędzy owocami. Następnie pozbyć się pestek albo drylownicą tradycyjną, albo słomką do napojów, wypychając przy jej pomocy pestki ze środka wiśni.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę oraz spirytus przelać do jednego naczynia. Dzięki temu uzyska się alkohol o mocy 70%. Gotowe wiśnie, czyste i bez pestek przełożyć do dużego słoika posiadającego zakrętkę. Zalać je spirytusem i zakręcić, odstawiając na 6 tygodni. Potrząsać słoikiem raz na jakiś czas. Po upływie wymaganego czasu przelać uzyskany płyn do butelki, a wiśnie zasypać cukrem.

  • Krok trzeci

    Cukier, którym zostały posypane wiśnie, będzie stopniowo w nie wnikał, motywując je do puszczenia soku oraz do wytworzenia się syropu. Po 7 dniach można zlać syrop i połączyć go z wcześniej uzyskanym płynem. Potrząsnąć, żeby składniki wymieszały się, po czym odstawić na miesiąc, aby nalewka nabrała mocy. Aby nalewka miała jeszcze większą wartość oraz smak, najlepiej przecedzić ją po miesiącu, żeby nie było w niej żadnych osadów. Tak przyrządzoną nalewkę można podawać jako element deseru.

Popularne tagi
  • dodatki do drinka
  • pomarańcza
  • zimny napój
  • podanie drinka
  • smaczny napój
  • miksowanie
  • przepis na koktajl truskawkowy
  • lemoniada z imbirem
  • zdrowie
  • morska bryza
  • wisienka kandyzowana
  • skahe orzechowo-daktylowy
  • likier czekoladowy
  • koktajl kokosowy
  • czarna wódka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising