Advertising
Zakumaj.pl

Słodkie gniazdka na deser wielkanocny

Opiekun artykułu: kocio
Słodkie gniazdka na deser wielkanocny

Słodkie gniazdka na deser wielkanocny

Poza śniadaniem, które jest najważniejszym posiłkiem wielkanocnym, każdy lubi zjeść świąteczny deser. Może być on bardzo różny w zależności od regionalnych tradycji i prywatnych upodobań. Babka, mazurek, sernik to popularne ciasta znajdujące się niemal na każdym stole, jednak poza nimi warto wykonać również słodki dodatek dla każdego, czyli słodkie gniazdka.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Produkcja gniazdek jest bardzo prosta i mogą je wykonać nawet dzieci. Jest to dobry sposób na zajęcie ich przez dłuższą chwilę, żeby nie przeszkadzały przy przedświątecznych porządkach. Oczywiście najpierw trzeba przygotować im podstawę do działania przy pomocy następujących składników:
    * 350 g ciemnej czekolady,
    * 140 g chińskiego makaronu,
    * 50 g wiórek kokosowych,
    * 1 łyżka margaryny,
    * 1 paczka kolorowych, słodkich jajek.
    Słodkie jajka mogą być w dowolnej wersji – cukrowe, marcepanowe, owinięte w sreberko lub bez niego – jest ich przed świętami tak duży wybór, że z powodzeniem można wybrać słodkości dla siebie.

  • Etap pierwszy

    Pierwszym krokiem w przygotowaniu słodkich gniazdek jest ugotowanie makaronu. Należy wykonać to według instrukcji zawartej na opakowaniu. Ugotować go, odcedzić i pozostawić do przestudzenia. W niektórych wersjach przepisu na gniazdka używa się płatków kukurydzianych, jednak dzięki makaronowi są one łatwiejsze do gryzienia i rozpływają się w ustach.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Czekoladę pokroić lub zetrzeć na tarce na kawałki. Wrzucić do garnka razem z margaryną i stopić, najlepiej na parze, dzięki czemu uniknie się ewentualnego przypalenia garnka. Do przyśpieszenia procesu można również wykorzystać mikrofalówkę.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Margarynę i czekoladę należy mieszać od czasu do czasu, żeby masa nie przypaliła się ani nie zagotowała. Kiedy stanie się już gładka, dodać do niej ostudzony makaron oraz kokosowe wiórki. Dokładnie wymieszać, tak żeby cały makaron został pokryty czekoladą.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Gdy masa będzie już lekko wystudzona, rozpocząć formowanie gniazdek. Zanim przejdzie się do tego, można przygotować formę do pieczenia lub tackę i wyłożyć ją papierem do pieczenia, żeby mieć do czego ją odkładać.Podczas formowania gniazdek trzeba pamiętać o zrobieniu wgłębienia w każdym z nich. Do niego włożyć po 2 – 3 jajeczka i gdy cała masa zostanie wykorzystana, wstawić formę do lodówki na 60 minut. Smacznego!

Popularne tagi
  • słodkie gniazdko
  • świąteczna tradycja
  • bułka
  • czekoladowe jajko
  • ćwikła
  • przekąska
  • babka baranek
  • drób
  • blacha
  • wielkanocna potrawa
  • likier
  • jabłko
  • potrawa dla dziecka
  • makaron chiński
  • bazylia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising