Wiosenna sałatka z selera i jabłka

Wiosenna sałatka z selera i jabłka
Sałatka to nie tylko sałata i inne zielone warzywa. Od czasu do czasu warto zdecydować się na odmianę i wykonać przystawkę z bardziej zaskakujących produktów. Stanowi to miłe urozmaicenie w diecie, zwłaszcza jeżeli dba się o zdrowie oraz codzienne posiłki. Sałatka z selera z dodatkami jest prosta, smaczna i idealna na drugie śniadanie.
- Niezbędne składniki  - Wykonanie sałatki wymaga przygotowania odpowiednich produktów spożywczych. Za pierwszym razem najlepiej trzymać się listy i wypróbować smak, a później zmieniać lub dodawać elementy zgodnie z własnymi upodobaniami. Podstawowe składniki to: 
 * 1 słoik selera konserwowego,
 * 1 puszka kukurydzy (mała),
 * 1 por,
 * 1 jabłko (średnie),
 * 3 papryki konserwowe,
 * 5 jajek,
 * 3 łyżki majonezu,
 * 10 dag żółtego sera,
 * pieprz,
 * papryka,
 * sól.
 Niezbędne jest również przygotowanie deski do krojenia, noża oraz miski, która pomieści wszystkie składniki.
- Krok pierwszy- Jajka należy ugotować na twardo. Można dodać soli do wody, żeby nie pękały i łatwo się obierały. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej wodzie, obrać, a następnie pokroić w kostkę, po czym wrzucić do miski. 
- Krok drugi  - Kukurydzę oraz seler odsączyć z zalewy. Najwygodniej robić to na sitku. Kukurydzę można dodatkowo przemyć wodą. Oba warzywa dodać do jajek. Pora należy pokroić w plasterki, a następnie na dodatkowe części, żeby lepiej połączył się zresztą składników. Paprykę pokroić w plasterki i również wrzucić do selera. 
- Krok trzeci  - Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć z pestek i pokroić na drobne kawałki (kostki). Można również zetrzeć jabłko na tarce o dużych oczkach, jednak może to spowodować, że sałatka zmieni się w papkę. Cebulę obrać z łupinek i również pokroić na drobne kawałki. Dodać wszystko do pozostałych składników łącznie z pieprzem, solą oraz majonezem, po czym dokładnie wymieszać, a na koniec, tuż przed podaniem, posypać startym żółtym serem. Można jadać z chlebem lub z ciepłą bagietką. 

















