Zakumaj.pl

Prosty sposób przygotowania śledzi w śmietanie

Wymagany czas: 35 min.
Prosty sposób przygotowania śledzi w śmietanie

Liczne programy tak polskie, jak i europejskie namawiają do jedzenia jak największej ilość ryb. Dostarczają one niezwykle dużo potrzebnych składników mineralnych, które wpływają na pracę mózgu oraz ogólne zdrowie. Jeżeli smażone ryby to dla Ciebie żadna atrakcja, spróbuj śledzi w śmietanie, a zmienisz zdanie o rybach i będziesz chciał zjadać je codziennie.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Pierwszy krok to przygotowanie niezbędnych składników spożywczych, bardzo świeżych, w przeciwnym razie danie może spowodować problemy żołądkowe. Niezbędne są przede wszystkim:

    * 1 kg śledzi,

    * 1 śmietana 18%,

    * 2 łyżki octu,

    * 3 łyżki majonezu,

    * 6 cebul,

    * 2 liście laurowe,

    * 4 ziarnka ziela angielskiego,

    * 0,3 łyżki soli,

    * pieprz,

    * cukier.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie śledzie przełożyć do dużej miski i zalać wodą – można przykryć pokrywką albo dużym talerzem. Pozostawić je w wodzie na 5 – 6 godzin. Dzięki takiemu zabiegowi nie będą bardzo słone i ich jedzenie będzie przyjemnością.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do garnka wlać wodę i postawić na gazie. W czasie kiedy woda będzie się gotowała, obrać cebulę z łupinek, po czym pokroić wszystkie w piórka. Wrzucić ją do wrzącej wody. Poza cebulą do wody dodać jeszcze ocet, ziele angielskie, liście laurowe, sól.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cebulę gotować aż do jej zmięknięcia, a następnie odcedzić całość i pozostawić do ostygnięcia. Śledzie, które już nie powinny być nadmiernie słone, pokroić na mniejsze kawałki. Ponownie przełożyć je do miski – tym razem już bez wody – dodać chłodną już cebulę, a następnie majonez zmieszany ze śmietaną. Posypać na zakończenie cukrem oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Śledzie w śmietanie smakują bardzo dobrze jako dodatek do ziemniaków albo z pieczywem.