Wiosenna sałatka z serem feta i pomidorami

Wiosenna sałatka z serem feta i pomidorami
Wiosna to idealna pora, żeby jeść więcej sałatek. Warzyw jest coraz więcej, więc z powodzeniem można zacząć z nich korzystać. Żeby nie wykonywać cały czas tych samych dań, warto zapoznać się z poniższym przepisem. Sałatka z fety i pomidorów może wnieść na stół powiew egzotyki rodem znad Morza Śródziemnego.
- Potrzebne składniki  - Żeby wykonać smaczną sałatkę, niezbędne jest przygotowanie dobrych składników. Ze względu na to, że jest to sałatka z dodatkiem warzyw, powinno się szczególnie zadbać o ich świeżość. Do sałatki niezbędne są: 
 * 2 pomidory malinowe,
 * 50 g sera feta,
 * 3 łyżki oliwy z oliwek,
 * 1 łyżka octu balsamicznego,
 * 1 łyżka oregano,
 * 1/2 łyżeczki bazylii,
 * 2 gałązki świeżego oregano,
 * pieprz,
 * sól,
 * 10 oliwek czarnych (opcjonalnie).
 Do sałatki z fetą dobrze sprawdzają się zarówno świeże, jak i suszone zioła. Jeśli posiada się własny ziołowy ogródek na parapecie, warto z niego skorzystać, jeżeli nie, niezbędne zioła można zakupić na targu.
- Krok pierwszy- Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić oba w kostkę i wrzucić do miski. Jeżeli przygotowuje się sałatkę dla większej liczby osób, również pomidorów powinno być więcej. 
- Krok drugi  - Odpowiednią ilość fety wyjąć z opakowania i pokroić na zgrabne kostki. Można również zakupić fetę już pokrojoną, wtedy ma się pewność, że nie rozpadnie się podczas krojenia, co zdarza się serom zakupionym w całości. Wrzucić do pomidorów. 
- Krok trzeci  - Do sera i pomidorów dodać oliwki – jeżeli się je lubi, nie jest to konieczne, lecz dzięki nim potrawa wygląda na bardziej śródziemnomorską.Z oliwy z oliwek, octu, bazylii, suszonego oregano oraz przypraw wykonać lekki dresing. Wymieszać wszystkie składniki w kubku lub w misce i polać nimi pomidory z fetą. Przed podaniem ozdobić sałatkę gałązkami świeżej bazylii. Podawać samą albo z kawałkami bagietki lub pieczywa pełnoziarnistego. 

















