Advertising
Zakumaj.pl

Wiosenna sałatka z serem feta i pomidorami

Opiekun artykułu: materac
Wiosenna sałatka z serem feta i pomidorami

Wiosenna sałatka z serem feta i pomidorami

Wiosna to idealna pora, żeby jeść więcej sałatek. Warzyw jest coraz więcej, więc z powodzeniem można zacząć z nich korzystać. Żeby nie wykonywać cały czas tych samych dań, warto zapoznać się z poniższym przepisem. Sałatka z fety i pomidorów może wnieść na stół powiew egzotyki rodem znad Morza Śródziemnego.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby wykonać smaczną sałatkę, niezbędne jest przygotowanie dobrych składników. Ze względu na to, że jest to sałatka z dodatkiem warzyw, powinno się szczególnie zadbać o ich świeżość. Do sałatki niezbędne są:
    * 2 pomidory malinowe,
    * 50 g sera feta,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżka octu balsamicznego,
    * 1 łyżka oregano,
    * 1/2 łyżeczki bazylii,
    * 2 gałązki świeżego oregano,
    * pieprz,
    * sól,
    * 10 oliwek czarnych (opcjonalnie).
    Do sałatki z fetą dobrze sprawdzają się zarówno świeże, jak i suszone zioła. Jeśli posiada się własny ziołowy ogródek na parapecie, warto z niego skorzystać, jeżeli nie, niezbędne zioła można zakupić na targu.

  • Krok pierwszy

    Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić oba w kostkę i wrzucić do miski. Jeżeli przygotowuje się sałatkę dla większej liczby osób, również pomidorów powinno być więcej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Odpowiednią ilość fety wyjąć z opakowania i pokroić na zgrabne kostki. Można również zakupić fetę już pokrojoną, wtedy ma się pewność, że nie rozpadnie się podczas krojenia, co zdarza się serom zakupionym w całości. Wrzucić do pomidorów.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do sera i pomidorów dodać oliwki – jeżeli się je lubi, nie jest to konieczne, lecz dzięki nim potrawa wygląda na bardziej śródziemnomorską.Z oliwy z oliwek, octu, bazylii, suszonego oregano oraz przypraw wykonać lekki dresing. Wymieszać wszystkie składniki w kubku lub w misce i polać nimi pomidory z fetą. Przed podaniem ozdobić sałatkę gałązkami świeżej bazylii. Podawać samą albo z kawałkami bagietki lub pieczywa pełnoziarnistego.

Popularne tagi
  • węgierska mizeria
  • smaczna sałatka
  • zdrowy jadłospis
  • sałatka z serem żółtym i szynką
  • orzechy włoskie
  • danie z makaronem
  • fasolka czerwona
  • żurawina
  • zioła
  • cebula dymka
  • przepis na sałatkę blt
  • lubczyk
  • przepis na sałatkę marokańską
  • bazylia
  • sałatka z jajkiem i anchois
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising