Advertising
Zakumaj.pl

Sposoby przygotowania herbaty domowym sposobem

Opiekun artykułu: borcio
Sposoby przygotowania herbaty domowym sposobem

Sposoby przygotowania herbaty domowym sposobem

Zakup dobrej herbaty liściastej albo w zgrabnych torebkach nie stanowi obecnie żadnego problemu, jednak nie jest to jedyny sposób na uzyskanie popularnego napoju. Istnieje  kilka innych sposobów na uzyskanie pysznej herbaty domowym sposobem. Oto niektóre z nich, które polecamy wypróbować.

Advertising
Advertising
  • Herbata jabłkowa

    Herbata jabłkowa

    Przygotować jabłka winne. Umyć je dokładnie, po czym obrać je grubo, aby pod skórką zostało sporo miąższu. Ułożyć je wszystkie na blasze kuchennej i wsunąć do nagrzanego do 80 – 10 stopni Celsjusza piekarnika. Wysuszyć całkowicie, aż skórka przybierze ciemnobrązowy kolor, jednak nie będzie przypalona. Zebrać uzyskaną skórkę do słoiczka albo innego pojemnika z zamknięciem. Tak przygotowany fragment jabłka nadaje się doskonale do parzenia jako intensywnie pachnąca herbata owocowa.

  • Herbata z dzikiej róży

    Herbata z dzikiej róży

    Zebrać dorodne owoce dzikiej róży, najlepiej z miejsc oddalonych od parkingów oraz dróg szybkiego ruchu. Przebrać je, usuwając nieładne egzemplarze i odrywając zielone szypułki. Umyć je dokładnie, przepłukując pod zimną wodą. Równie dokładnie wysuszyć, układając suche owoce dzikiej róży na blasze od piekarnika rozgrzanego do 80 – 100 stopni Celsjusza. Suszyć w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni. Suszyć w takiej temperaturze przez 4 godziny, a dopiero po tym czasie przełożyć dziką różę do pojemniczka z zakrętką.Suszenie w podanej temperaturze pozwala zachować większą ilość witaminy C, w którą dzika róża jest bogata. Przygotowane suszki można parzyć tak, jak parzy się każdą inną herbatę i popijać. Jest bardzo polecana przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacnia odporność.

  • Herbata z liści wiśni

    Herbata z liści wiśni

    Bardzo dobrym sposobem na uzyskanie smacznej herbaty jest suszenie liści wiśniowych, które zapewniają herbacie doskonały aromat. Aby uzyskać herbatę, konieczne jest zebranie świeżych liści wiśni i umieszczenie ich w słoiku. Należy je ciasno ułożyć, jeden na drugim i jeden obok drugiego. Następnie zamknąć słoik i odstawić go na 8 – 10 dni do fermentacji. Po tym czasie odkręcić naczynie, wyjąć liście i ułożyć je na czystej blasze do pieczenia. Położyć w miejscu suchym, ciepłym, przewiewnym, żeby liście dokładnie się wysuszyły, jednak unikać miejsc zalanych światłem słonecznym, które mogłoby przesadnie je wysuszyć, doprowadzając do łamliwości. Gdy listki będą suche, pokroić je na małe części i gotowe. Herbatę można przyrządzić od razu albo przełożyć liściasty napar do pudełka, zostawiając na inną okazję.

Popularne tagi
  • cukier brązowy
  • mleczna czekolada
  • gorzka czekolada
  • koniak
  • mleko
  • torebka po herbacie
  • napój chłodzący
  • przyprawa do ciast
  • kawowiec
  • kawa z ekspresu
  • pomysł na kawę
  • mleko beztłuszczowe
  • właściwości herbaty rooibos
  • właściwości białej herbaty
  • fermentacja
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising