Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić doskonałą mrożoną herbatę z bazylią?

Opiekun artykułu: bobosior
Wymagany czas: 20 min.
Jak zrobić doskonałą mrożoną herbatę z bazylią?

Jak zrobić doskonałą mrożoną herbatę z bazylią?

Sama woda to nie zawsze to, na co ma się ochotę. Gdy nadchodzą upały i wzrasta ilość spożywanego napoju, warto mieć w lodówce coś jeszcze. Tym „czymś” może być mrożona herbata z dodatkiem bazylii. Wydaje się, że to dziwne połączenie, lecz nic bardziej mylnego. Jest smaczne, orzeźwiające, a dzięki bazylii ma niezwykły ziołowy smak, który odświeża całe ciało. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, spróbuj.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Pierwszym etapem przygotowania smacznej herbaty jest przebranie niezbędnych do tego składników, czyli:

    * 1 litr + 250 ml wody,

    * 8 torebek herbaty,

    * 1 szklanka liści bazylii,

    * 3/4 szklanki cukru,

    * 1/2 kg truskawek,

    * limonka,

    * kostki lodu.

    Można przygotować również kolorowe akcesoria, aby podana herbata była bardziej atrakcyjna, czyli: kolorowe szklanki, słomki, a nawet parasolki do drinków.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zagotować w czajniku 1 litr wody. Do dzbanka wrzucić wszystkie torebki herbaty, po czym zalać je gorącą wodą, odstawiając do zaparzenia. Do garnuszka wlać 250 ml wody i zacząć podgrzewać na palniku. Wsypać do garnka cukier. Zamieszać i doprowadzić do jego rozpuszczenia się.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zdjąć cukrowy syrop z palnika i wrzucić do niego świeże listki bazylii, wcześniej przepłukane pod zimną wodą. Przykryć garnek talerzykiem lub innym płaskim naczyniem, pozostawiając na 10 minut do dobrego zaparzenia się.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Odcedzić wodę z listków bazylii i na ich miejsce dodać wszystkie truskawki – umyte oraz bez zielonych szypułek, pokrojone w niewielkie kawałeczki. Z dzbanka wyjąć torebki herbaty. Gdy oba napary wystygną, połączyć je, mieszając dokładnie. Dodać dowolną ilość kostek lodu oraz plasterki limonki. Limonkę można dodać bezpośrednio do herbaty albo ozdabiać plasterkami szklanki tuż przed podaniem.

Popularne tagi
  • powstanie kawy rozpuszczalnej
  • puree z dyni
  • harata rabarbarowa
  • przepis na kawę po wiedeńsku
  • przepis na mazagran bezalkoholowy
  • przepis na mrożoną kawę z bitą śmietaną
  • spieniacz do mleka
  • liście mięty
  • sposoby wykorzystania kawy
  • spienianie mleka
  • bazylia
  • dodatek do słodyczy
  • herbata indian chai
  • przepis na herbatę truskawkowo-rabarbarową
  • sposób na nieładny zapach stóp
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X