Zakumaj.pl

Jak przyrządzić mrożoną czekoladę?

Jak przyrządzić mrożoną czekoladę?

Poza mrożoną kawą i herbatą można zaoferować sobie coś jeszcze przyjemniejszego – mrożoną czekoladę. Jest to napój przede wszystkim dla tych, którzy lubią słodycze i nie chcą z nich rezygnować w trakcie upałów. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych pomysłów na pyszny i zimny napój.

  • Słodka zimna czekolada

    Słodka zimna czekolada

    Przyrządzenie zimnej czekolady nie jest trudne, lecz potrzebne są do tego odpowiednie produkty. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 250 ml mleka,
    * 70 ml wody,
    * 70 ml śmietany kremówki,
    * 50 g mlecznej czekolady.
    Czekoladę połamać na kawałki prosto do rondelka. Zalać wodą i zacząć podgrzewać na małym ogniu, mieszając często, żeby nie doszło do przypalenia się. Dolać mleko i kremówkę, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa ostygnie, włożyć rondelek do lodówki, do schłodzenia. Zimną czekoladę przelać do wysokiej szklanki, ozdobić bitą śmietaną i kakao.

  • Zimna czekolada z lodami

    Zimna czekolada z lodami

    Dobry chłodzący napój może stać się również wspaniałym deserem. Trzeba jedynie użyć dobrych składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 400 ml zimnego mleka,
    * 150 ml śmietany kremówki,
    * 3 łyżeczki cukru pudru,
    * 4 gałki lodów czekoladowych.
    Mleko i cukier ubić w misce, aż będą dobrze połączone. W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywną masę. Do 2 przygotowanych szklanek włożyć po 2 gałki lodów, zalać mlekiem, na wierzchu ułożyć bitą śmietanę. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi albo kokosowymi.

  • Czekolada i wanilia

    Czekolada i wanilia

    Połączenie wanilii z czekoladą jest znane i cenione. Można je wykorzystać również przy przygotowywaniu zimnej czekolady. Wystarczy przygotować:
    * 500 ml mleka,
    * 250 g czekolady gorzkiej,
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    * lody waniliowe.
    Mleko wlać do garnka, pokruszyć do niego czekoladę, po czym zacząć gotować na małym ogniu. Trzeba cały czas mieszać i nie dopuścić do zagotowania się mleka. Kiedy czekolada będzie już rozpuszczona, wtedy można dodać cukier waniliowy. Podgrzewać i mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić, po czym włożyć do lodówki na 5 godzin. W tym czasie czekolada zgęstnieje. Przelać ją do niskich szklanek, dodać po 2 gałki lodów i podawać.