Advertising
Zakumaj.pl

Aromatyczne szaszłyki z kurczaka

Opiekun artykułu: czuchaj
Aromatyczne szaszłyki z kurczaka

Aromatyczne szaszłyki z kurczaka

Dobrym urozmaiceniem grilla są szaszłyki. Są łatwe do przyrządzenia, kolorowe i zasmakują każdemu. Z powodzeniem zachęcą do jedzenia dzieci, a do tego można podawać je z wieloma dodatkami i komponować wedle uznania. Poniżej podajemy przykładowy przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Szaszłyki mają tę zaletę, że można je wykonać z wielu różnych składników. Wśród najlepszych do tego znajdują się:
    * 4 filety z piersi kurczaka,
    * 10 małych pieczarek,
    * 1 papryka czerwona,
    * 1 papryka żółta,
    * 1 papryka zielona,
    * 1 słoik cebulek marynowanych,
    * 4 małe cebule czerwone,
    * 1 kiełbasa,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * papryka czerwona,
    * zioła prowansalskie,
    * sól.
    Potrzebne będą również długie pałeczki do szaszłyków, które bez problemu można znaleźć nawet w sklepach spożywczych.

  • Krok pierwszy

    Filety umyć pod zimną wodą i osuszyć. Pokroić wszystkie na kawałki o szerokości 1 – 1,5 centymetra. Grubsze będą zbyt długo się piekły.Przełożyć mięso do miski, skropić oliwą z oliwek oraz dodać przyprawy, po czym wymieszać. Włożyć do lodówki na 15 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie papryki umyć i przekroić na połówki. Pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić pozostałe fragmenty na kawałki. Najlepiej, żeby fragmenty do szaszłyków miały wymiary 2 x 2 centymetry. Czerwone cebule obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki, a cebulki w marynacie odsączyć z niej. Pieczarki wystarczy jedynie przemyć. Przekrojenia wymagają jedynie większe egzemplarze. Kiełbasę pokroić w plasterki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane składniki nabijać na patyczki do szaszłyków. Zaczynać od kawałka kurczaka, a potem miksować – papryka, cebula, kurczak, pieczarka, cebulka marynowana i kolejna papryka, kiełbasa – układ składników jest dowolny.Po przygotowaniu wszystkich szaszłyków kłaść je bezpośrednio na rozgrzany ruszt i smażyć 10 – 15 minut, cały czas obracając. Podawać z chlebem lub z sosem jogurtowym albo czosnkowym dla wzbogacenia smaku.

Popularne tagi
  • dziecko
  • sezon na paprykę
  • składniki szaszłyków
  • kaczka
  • przystawka wytrawna
  • jadłospis
  • ciasto drożdżowe
  • przepis na leczo paprykowe
  • przyprawa curry
  • jak zrobić tortillę z warzywami
  • kapusta kiszona
  • faszerowana dynia
  • przepis na kurczaka z bazylią
  • zdrowe danie
  • filety drobiowe z pieczarkami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising