Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na aromatycznego kurczaka curry z warzywami

Opiekun artykułu: lord
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na aromatycznego kurczaka curry z warzywami

Przepis na aromatycznego kurczaka curry z warzywami

Choć wiele osób nazwę „curry” kojarzy głównie z pyszną, aromatyczną oraz żółtawą przyprawą dodawaną chętnie zwłaszcza do dań drobiowych, to jednak oryginalnie „curry” odnosi się do metody przyrządzania różnych potraw w Indiach, które konsystencją przypominają nieco nasz gulasz, to znaczy kawałki mięsa pływające w sosie. Europa chętnie zaadaptowała mieszankę curry, której składu oraz proporcji nie da się do końca określić, gdyż w dużej mierze zależy od ceny i producenta, jednak łączy ją charakterystyczny, ostrawy posmak oraz zapach, który najbardziej wyczuwalny jest podczas obróbki termicznej potrawy. Również w Polsce chętnie używamy tej mieszanki przypraw, dlatego też poniżej znajdziesz przepis na szybkie oraz aromatyczne danie z kurczaka przyrządzonego w curry. Koniecznie wypróbuj tę recepturę i wprowadź do domu choćby małą nutkę Orientu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 podwójna pierś z kurczaka

250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

150 ml mleka kokosowego

3 łyżeczki curry

1 łyżka startego imbiru

1 papryka czerwona

2 małe marchewki

1 średnia cebula czerwona

3 duże ząbki czosnku lub 4-5 mniejszych

natka pietruszki

2 łyżki oleju do smażenia

sól i pieprz

1 podwójna pierś z kurczaka 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml mleka kokosowego 3 łyżeczki curry 1 łyżka startego imbiru 1 papryka czerwona 2 małe marchewki 1 średnia cebula czerwona 3 duże ząbki czosnku lub 4-5 mniejszych natka pietruszki 2 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz
  • Przygotowywanie warzyw

    W pierwszym kroku zajmiemy się przygotowywaniem warzyw potrzebnych do zrobienia kurczaka curry.

    Paprykę umyj, przekrój na pół i pozbądź się nasion. Następnie pokrój ją w cienkie paseczki. Marchewkę umyj z piasku, dokładnie obierz, a następnie posiekaj ją na drobne talarki. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj niezbyt drobno. Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce lub kostkę, a ząbki czosnku obierz.

  • Przygotowywanie piersi z kurczaka

    Jedną podwójna pierś z kurczaka oczyść ze skóry, błonek i chrząstek, a następnie pokrój ją na mniej więcej równe kawałki – to może być kostka. Wrzuć do miski i delikatnie oprósz solą oraz pieprzem.

  • Podsmażanie

    W średniej wielkości garnku rozgrzej dwie łyżki dobrej jakości oleju. Następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz posiekaną cebulę czerwoną oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.Potem dodaj przyprawę curry oraz płaską łyżkę startego imbiru. Wymieszaj przyprawy z cebulą oraz czosnkiem, podsmażaj przez kilkanaście sekund i dodaj kurczaka. Smaż go, co jakiś czas mieszając, przez około trzy minuty, a potem wrzuć paprykę oraz marchewkę. Wszystko razem smaż przez następne trzy minuty, aż warzywa nieco zmiękną.

  • Zalewanie

    Kiedy kurczak jest już miękki, a warzywa nieco zmiękły, wówczas dodaj do garnka 250 ml bulionu drobiowego (może to być rosół, który ci został z poprzedniego dnia) lub warzywnego oraz 150 ml mleka kokosowego. Teraz wymieszaj wszystkie składniki i gotuj całość na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Na koniec dopraw do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Podawaj z ryżem, kurczaka curry posyp natką pietruszki. Możesz całość skropić sokiem z limonki. Smacznego!

Popularne tagi
  • sezon na paprykę
  • potrawa z grilla
  • czerwony barszcz
  • naleśniki na obiad
  • składniki
  • kurczak z tymiankiem
  • awokado
  • wonton
  • sos pieczarkowy
  • sos chrzanowy
  • przepis na białą kiełbasę z pieczarkami
  • szynka z miodem
  • danie smażone
  • marynata ziołowa
  • składniki sałatki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising