Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pałki z kurczaka w sosie własnym?

Opiekun artykułu: tweety
Wymagany czas: 2 godz.
Jak przyrządzić pałki z kurczaka w sosie własnym?

Jak przyrządzić pałki z kurczaka w sosie własnym?

Kurczaka można jeść na różne sposoby, co jest jego wielką zaletą. Zaletą jest również jedzenie wybranych części kurzego mięsa. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się łatwe do przygotowania pałki, które mogą być podawane w sposób wymyślny lub prosto, lecz pysznie, w sosie własnym. Wypróbuj poniższy przepis, a przekonasz się sama.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Przygotowanie składników na szybkie, ale dobre danie z kurczaka, to pierwszy krok. Niezbędne produkty to:
    * 6 pałek z kurczaka,
    * 1 cebula,
    * 1 szklanka wody,
    * przyprawy (dowolne).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie pałki z kurczaka dokładnie umyć. Nawet jeśli wydają się czyste, znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem jest ich przemycie pod zimą wodą i usunięcie ewentualnych zbędnych elementów, głównie niepotrzebnych błonek. Przygotowane podudzia włożyć do rondelka, jedno obok drugiego i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Lekko posolić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mięso powinno smażyć się cały czas, aż do zbrązowienia. Raz po raz należy je przewracać łopatką albo widelcem, aby przypiekanie się było równomierne. W czasie kiedy pałki będą się piekły, posiekać drobno cebulę i dodać ją do rondla. Posypać całość dowolnymi przyprawami – najlepiej pieprzem, papryką mieloną ostrą, czosnkiem granulowanym – dla lepszego smaku i aromatu. Mieszać całość od czasu do czasu, żeby nic nie przywarło do rondla.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy cebula zmięknie, a zapach będzie zachęcał do jedzenia, to znak, że trzeba przejść do kolejnego etapu. Oznacza on wlanie szklanki wody do rondla z pałkami, żeby mięso miało w czym się ugotować. Zakryć naczynie pokrywką, pozostawiając je na 45 – 50 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy pałki są dobrze ugotowane – jeżeli tak, podawać je, najlepiej z ryżem albo z białym pieczywem. Aby danie było zdrowsze, dodać wybraną surówkę.

Popularne tagi
  • dziecko
  • sezon na paprykę
  • składniki szaszłyków
  • kaczka
  • przystawka wytrawna
  • jadłospis
  • ciasto drożdżowe
  • przepis na leczo paprykowe
  • przyprawa curry
  • jak zrobić tortillę z warzywami
  • kapusta kiszona
  • faszerowana dynia
  • przepis na kurczaka z bazylią
  • zdrowe danie
  • filety drobiowe z pieczarkami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising