Oryginalne danie z grilla – bakłażan z fetą

Oryginalne danie z grilla – bakłażan z fetą
Warzywa z grilla przygotowane z pomysłem mogą być bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie spotkania przy grillu. Nie zawsze muszą być to standardowe warzywa – papryka lub ziemniaki – warto zaszaleć kulinarnie i przygotować bakłażany z fetą. Oto przepis.
- Przydatne składniki  - Dobra potrawa z grilla to przede wszystkim świeże składniki, które zagwarantują jej dobry smak. Aby przyrządzić bakłażana z dodatkami, niezbędne są: 
 * 2 bakłażany,
 * 20 dag sera feta,
 * 15 dag boczku wędzonego,
 * 1 natka pietruszki,
 * 1 cytryna,
 * 1 papryczka chili,
 * oliwa z oliwek,
 * bazylia,
 * oregano,
 * pieprz,
 * sól.
 Dobrze jest także przygotować folię aluminiową oraz wykałaczki, które mogą pomóc przy formowaniu zgrabnych kształtów z bakłażana.
- Pierwszy krok- Bakłażany umyć i pokroić na plasterki, najlepiej o grubości 0,5 centymetra. Po skrojeniu obu warzyw należy każdy plasterek dokładnie posmarować oliwą. Dobrze jest użyć do tego pędzelka, żeby nie pobrudzić sobie palców tłustą substancją. 
- Drugi krok  - Grilla ogrodowego – ewentualnie patelnię grillową, jeśli to na niej będzie przygotowywane danie – rozgrzać. Gdy sprzęt będzie już dobrze rozgrzany, można położyć na ruszcie plasterki bakłażana.Papryczkę chili przekroić na pół i wydobyć z niej wszystkie nasionka. Pokroić w paski. 
- Trzeci krok  - Podsmażone z obu stron bakłażany zdjąć z grilla na drewnianą tackę. Ser feta pokroić na kawałki, nie za duże i nie za grube, po czym układać je na środku każdego plasterka. Tak samo postąpić z wędzonym boczkiem, nakrywając nim fetę. Na niego położyć papryczkę, posypać przyprawami i zawinąć całość w roladkę, po czym spiąć ją wykałaczką. 
- Czwarty krok  - Roladki, które powstały, należy ponownie położyć na ruszcie i rozpocząć przypiekanie, aż zarumienią się ładnie. Trzeba uważać, żeby nie przypaliły się zanadto. Można je zdjąć z grilla, gdy boczek w środku będzie zarumieniony, i od razu podawać. 


















