Rewelacyjna grillowana pierś z kurczaka w boczku

Rewelacyjna grillowana pierś z kurczaka w boczku
Drób jest jednym z najbardziej lubianych mięs do pieczenia na grillu. Wynika to zarówno z jego chudości – lepiej grilluje się chude mięsa – jak i szybkości przygotowania. Co więcej, można przygotować kurczaka z różnymi dodatkami, które sprawiają, że jego smak jest znacznie lepszy i zachęca do zjedzenia większej ilości. Dla miłośników mięsa dobrym dodatkiem do kurczaka będzie boczek. Poniżej przedstawiamy sposób na ciekawe połączenie obu składników.
- Składniki potrawy  - Do przygotowania smacznego kurczaka potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze. Wśród nich znajdują się: 
 * 16 plastrów boczku,
 * 4 piersi z kurczaka,
 * 4 łyżki oliwy,
 * 1 łyżka sosu sojowego,
 * 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej,
 * 1 łyżeczka mielonego imbiru,
 * pieprz,
 * sól.
 Przyda się również opakowanie małych wykałaczek.
- Krok pierwszy- Piersi z kurczaka należy umyć bardzo dokładnie zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeżeli znajdują się w nich żyłki lub ewentualne zanieczyszczenia, trzeba je usunąć. Następnie przekroić piersi na pół i ułożyć w misce, najlepiej szklanej. 
- Krok drugi  - Do osobnej miski wlać oliwę z oliwek i sos sojowy. Dodać paprykę i imbir, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.Tak przygotowaną miksturą polać piersi z kurczaka. Dobrze jest rozprowadzić marynatę dokładnie po kawałkach mięsa – palcami albo pędzelkiem, żeby każdy fragment mięsa miał odpowiedni smak. Przykryć miskę folią aluminiową i wstawić na 3 godziny do lodówki. 
- Krok trzeci  - Kurczaka wyjąć z lodówki, lekko odsączyć z marynaty, po czym każdy kawałek owinąć ciasno boczkiem i spiąć mięso przy pomocy wykałaczki. Każdy kawałek dodatkowo posmarować lekko oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem. 
- Krok czwarty  - Rozpalić grill. Gdy ruszt będzie dobrze nagrzany, ułożyć na nim kawałki kurczaka. Smażyć z każdej strony 10 – 15 minut, dopóki mięso nie będzie w całości upieczone. Podawać jeszcze gorące, najlepiej z dodatkami – pomidorami, cukinią, bakłażanem, również z grilla. 


















