Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić grillowaną kanapkę z serem i szpinakiem?

Opiekun artykułu: tygrysek
Wymagany czas: 20 min.
Jak przyrządzić grillowaną kanapkę z serem i szpinakiem?

Jak przyrządzić grillowaną kanapkę z serem i szpinakiem?

Grill daje ogromne możliwości kulinarne, pozwalając na przygotowanie w nowy sposób niemal każdego składnika i każdej potrawy. Warzywa, owoce, mięso, ryby to wspaniałe elementy do podpiekania oraz roztapiania dla wydobycia niezwykłego smaku. Ruszt powala również na rzucenie nowego światła na kanapki. Niby zwykłe, niby niepozorne, znane każdemu i nie zawsze lubiane, na grillu nabierają nowego smaku oraz wyrazu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby zrobić smaczną, a do tego ładną kolorystycznie kanapkę niezbędne jest przygotowanie odpowiednich produktów. Wśród nich muszą pojawić się:

    * 2 kromki chleba razowego,

    * 1/4 szklanki sera żółtego,

    * 3 łyżki pesto szpinakowego,

    * masło.

    Zamiast żółtego sera, jeżeli ma się taką możliwość, dobrze jest wykorzystać ser gruyere, który swoim smakiem dobrze komponuje się ze szpinakiem.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kromki chleba położyć obok siebie. Dobrze jest wykorzystać razowy chleb tostowy, który nada potrawie wyborny smak. Zwykły chleb pszenny także pozwoli na wykonanie dobrego dania, jednak razowy jest znacznie zdrowszy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Każdą z kromek posmarować pesto ze szpinaku. Ser, niezależnie od tego, który się wybierze, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Posypać nim pieczywo. Im więcej sera, tym bardziej będzie się ciągnął po upieczeniu, ale może wymagać również więcej czasu na stopienie się. Po nałożeniu sera kromki złożyć, tworząc kanapkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z wierzchu posmarować kanapkę masłem – ilość dowolna. Dzięki masłu na wierzchu pieczywo dobrze się zarumieni. Tak przygotowaną kanapkę położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować przez 2 – 4 minuty z każdej strony. Czas przypiekana zależny jest przede wszystkim od rozgrzania grilla. Gdy chleb będzie już brązowy, a ser roztopiony, wówczas można przełożyć kanapkę na talerz. Przekąska dobrze smakuje zarówno z sosami, jak również bez żadnych dodatków. Wystarczy chwycić ją i zjeść z przyjemnością.

Popularne tagi
  • składniki potrawy
  • sposób na grillowanego bakłażana
  • sok z cytryny
  • bakłażan z farszem
  • kozi ser
  • żeberka w winie i miodzie
  • smażenie potraw
  • cukier waniliowy
  • grillowanie chleba
  • awokado
  • grillowana gruszka z serem pleśniowym
  • banan
  • marynata
  • chleb tostowy
  • spotkanie towarzyskie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising