Zakumaj.pl

Bakłażan z parmezanem – jak go przygotować?

Wymagany czas: 35 min.
Bakłażan z parmezanem – jak go przygotować?

Bakłażany są smaczne w sałatkach oraz po odpowiednim przygotowaniu z dodatkowymi elementami. Wystarczy tylko kilkanaście składników, trochę czasu, żeby na stole pojawiła się ciepła, wegetariańska przystawka idealna na spotkanie z domownikami lub większe przyjęcie. Oto prosty, sprawdzony przepis, po który możesz sięgnąć w każdej chwili.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby przystawka z bakłażana z serem okazała się naprawdę szybka, należy przygotować świeże składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:

    * 4 małe bakłażany,

    * 1 opakowanie sera parmezan,

    * 1 opakowanie sera mozzarella,

    * 35 dag pomidorów z puszki,

    * 1 łyżka oregano,

    * olej,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Bakłażany dokładnie umyć. Odciąć twarde końcówki, a następnie pokroić wszystkie na plastry o grubości 1 cm. Odstawić na chwilę i przygotować patelnię, rozgrzewając na niej olej lub oliwę z oliwek, aby danie było zdrowsze. Smażyć bakłażany równomiernie z obu stron.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przypieczone bakłażany odsączyć na papierze do pieczenia, po czym układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać bakłażany solą, pieprzem, po całej ich długości, a następnie posypać startą mozzarellą. Na serze ułożyć pokrojone pomidory z puszki – można użyć także zwykłych pomidorów, ale pozbawionych skórki. Ponownie posypać pomidory solą, pieprzem, położyć na nich plastry mozzarelli.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na mozzarellę ułożyć kolejną warstwę bakłażanów i pozostałe składniki tak, jak powyżej. Układać wszystko, tworząc warstwy, aż do wykonania wszystkich elementów. Po przygotowaniu naczynia wsunąć je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec całość przez 30 minut, aż do przypieczenia się warzyw oraz roztopienia się sera. Podawać od razu po przygotowaniu w formie przystawki, obiadu lub kolacji.