Zakumaj.pl

Proste zasady obierania pomelo

Proste zasady obierania pomelo

Ładnie brzmiąca nazwa – pomelo – kryje w sobie pomarańczę olbrzymią, która swoim wyglądem naprawdę robi wrażenie. Ma znacznie grubszą skórkę niż zwykłe cytrusy, jednak warto ją pokonać, żeby dostać się do pysznego, lekko słodkawego wnętrza. Żeby nie pociąć bezładnie zawartości skorupki, skorzystaj z poniższej podpowiedzi i obierz pomelo szybko, a przede wszystkim poprawnie.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do obierania pomelo przyda się ostry nóż, tacka oraz duży talerz. Przed przystąpieniem do działania warto umyć owoc, a następnie położyć go przed sobą i przy pomocy noża odciąć czapeczkę z owocu.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Odcięcie górnej części skórki ułatwi dalsze obieranie pomelo. Nie wypuszczając noża z dłoni, należy naciąć skórkę wzdłuż – tak samo, jak nacina się pomarańcze – w kilku miejscach. Nacięcia powinny być w mniej więcej równej odległości, np. 5 cm. Nie należy ich robić za blisko, gdyż wtedy obieranie pomelo stanie się czasochłonne. Trzeba również pamiętać, że przy nacinaniu skórki nie wolno ani nacinać, ani przecinać wnętrza owocu.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po zrobieniu nacięć można oderwać kawałki skórki od pomelo, odsłaniając główkę pokrytą białą warstwą, przypominającą miękki nalot – pomarańcze i grejpfruty posiadają taki sam. Tak, jak w podobnych owocach, biała część jest gorzka, więc nie jest szczególnie pożądanym elementem deseru.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Odnaleźć środek cząstek pomelo, tak samo jak robi się to w pomarańczy – będzie on na czubku owocu. Po jego odnalezieniu wbić palce w środek, rozdzielając pomelo na dwie połówki. Nie różni się to niczym od dzielenia na cząstki innych, podobnych owoców cytrusowych. Uzyskane połówki podzielić na mniejsze cząstki i obrać z białej skórki – warto pozbyć się jak najwięcej tej otoczki, gdyż jest twarda oraz niesmaczna. Po podzieleniu i obraniu można przejść do jedzenia pomelo, delektując się jego smakiem. Dla dodania owocowi większej słodyczy warto posypać je odrobiną cukru.