Zakumaj.pl

Ciekawy sposób na ziemniaczane placki wysokobłonnikowe

Wymagany czas: 40 min.
Ciekawy sposób na ziemniaczane placki wysokobłonnikowe

Placki ziemniaczane kojarzą się przede wszystkim z ociekającymi tłuszczem placuszkami, po których ma się wyrzuty sumienia, że się je zjadło. Jednak nie zawsze tak musi być. Ziemniaki są pełnymi zdrowia oraz błonnika warzywami, dlatego dobrze jest nie rezygnować z nich i jadać je właśnie w postaci wysokobłonnikowych placków, wspaniałych na obiad oraz kolację. Smacznego!

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zrobienie placków ziemniaczanych, które mają nie więcej niż 60 – 70 kalorii wymaga przygotowania następujących składników spożywczych:

    * 8 ziemniaków,

    * 2 jajka,

    * 4 łyżki skrobi ziemniaczanej,

    * 1 łyżka otrębów owsianych,

    * 1 łyżka owsianego błonnika bez glutenu,

    * papryka mielona,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużego garnka nalać wodę i dodać 1 łyżeczkę soli. Postawić naczynie na gazie i zacząć podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. W tym czasie obrać dokładnie ziemniaki oraz przemyć je pod zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucić do niej ziemniaki, pozostawiając do gotowania na 20 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Miękkie ziemniaki odcedzić i przełożyć do miski. Przy pomocy tłuczka zmiażdżyć ziemniaki, uzyskując piure bez grudek. Wbić do ziemniaków jajka – w całości, białko i żółtko – po czym wymieszać, łyżką albo widelcem. Powinna powstać ziemniaczana masa, a jajko powinno wniknąć w całości w ziemniaki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do masy ziemniaczanej dodać skrobię, otręby, sól – ale odrobinę – paprykę, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.

    Patelnię natrzeć olejem i rozgrzać, a następnie łyżką nakładać papkę z ziemniaków, spłaszczając ją delikatnie łyżką. Smażyć placki z obu stron, aż będą brązowe, po czym odkładać na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Podawać od razu po wykonaniu z cukrem lub śmietaną albo bez żadnych dodatków.