Zakumaj.pl

Diety i zdrowe żywienie (209)

  • Jak dobrze przechowywać szparagi?

    Szparagi to warzywa, które są w dalszym ciągu dość nieśmiało wprowadzane w kuchni polskiej. Jednak coraz częściej znajdują się w dietach odchudzających, są polecane jako źródło witamin, a tym samym chętniej kupowane. Kupienie nie oznacza jednakże, że będą one wykorzystane od razu, co oznacza, że trzeba zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Czytaj więcej »

    iowna

  • Jak zrobić koreczki z szynki i ogórków na przyjęcie?

    Koreczki na przystawkę są bardzo dobrym pomysłem. Zaspokajają pierwszy głód, są pyszne i często opierają się na produktach o sporej wartości odżywczej. Jednym z lepszych pomysłów na smakowity dodatek przed daniem głównym, a do tego liczącym mało kalorii, są koreczki z szynką oraz ogórkiem konserwowym – przeczytaj naszą podpowiedź i zrób je sam. Czytaj więcej »

    fadoo

  • Ciekawy sposób przygotowania batonów z płatków Cheerios

    W sklepach można znaleźć tak dużo płatków do mleka, że każdy – kto oczywiście je lubi – zdołał znaleźć już coś dla siebie. Jednak jedzenie płatków w sposób tradycyjny, zalanych mlekiem albo z dodatkiem jogurtu, może okazać się nudne. Nic straconego, płatki mogą zostać wykorzystane w zaskakujący sposób i przerobione na batoniki o bardzo dobrym smaku oraz ciekawym wyglądzie. Oto prosta podpowiedź, jak to zrobić. Czytaj więcej »

    adka

  • Ciekawy sposób na ziemniaczane placki wysokobłonnikowe

    Placki ziemniaczane kojarzą się przede wszystkim z ociekającymi tłuszczem placuszkami, po których ma się wyrzuty sumienia, że się je zjadło. Jednak nie zawsze tak musi być. Ziemniaki są pełnymi zdrowia oraz błonnika warzywami, dlatego dobrze jest nie rezygnować z nich i jadać je właśnie w postaci wysokobłonnikowych placków, wspaniałych na obiad oraz kolację. Smacznego! Czytaj więcej »

    zenia

  • Proste zasady obierania pomelo

    Ładnie brzmiąca nazwa – pomelo – kryje w sobie pomarańczę olbrzymią, która swoim wyglądem naprawdę robi wrażenie. Ma znacznie grubszą skórkę niż zwykłe cytrusy, jednak warto ją pokonać, żeby dostać się do pysznego, lekko słodkawego wnętrza. Żeby nie pociąć bezładnie zawartości skorupki, skorzystaj z poniższej podpowiedzi i obierz pomelo szybko, a przede wszystkim poprawnie. Czytaj więcej »

    bevent

  • Jak dobrze obierać mango?

    Obieranie i cięcie mango tak, żeby prosto się je jadło, to swego rodzaju sztuka, jednak nie z tych, których trudno się nauczyć. Ze względu na dużą dostępność owoców egzotycznych, zwłaszcza zimą, warto zainteresować się nad ich obieraniem. Słodkie mango jest jednym z najlepszych deserów owocowych, a jak je obrać, podpowiadamy poniżej. Czytaj więcej »

    jackstratford

  • Jak szybko obrać liczi?

    Maleńkie liczi to niezwykle smaczny owoc pochodzący z Azji, który jest dostępny w Polsce głównie zimą. Pod czerwoną otoczką kryje się słodki miąższ w białym kolorze, pełen soku i słodyczy. Jednak zanim zatopisz zęby w delikatnej konsystencji, poznaj sposób na pozbycie się zbędnej skórki bez uszkodzenia owocu. Czytaj więcej »

    sad

  • Bakłażan z parmezanem – jak go przygotować?

    Bakłażany są smaczne w sałatkach oraz po odpowiednim przygotowaniu z dodatkowymi elementami. Wystarczy tylko kilkanaście składników, trochę czasu, żeby na stole pojawiła się ciepła, wegetariańska przystawka idealna na spotkanie z domownikami lub większe przyjęcie. Oto prosty, sprawdzony przepis, po który możesz sięgnąć w każdej chwili. Czytaj więcej »

    farion

  • Prosty sposób wykonania placków drożdżowych

    Jeżeli stosujesz wegetariański sposób żywienia, odrzucający potrawy mięsne, z pewnością szukasz innych możliwości jedzeniowych. Sałatki, gotowane warzywa, makarony i kasze to oczywiście dobre dania, jednak poza nimi warto przygotowywać również ciekawe placuszki. Mogą być warzywne, ale mogą być także drożdżowe, z dowolnymi dodatkami. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony i szybki sposób na placuszki. Czytaj więcej »

    kaziunia

  • Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

    Chleb od zawsze pojawiał się na naszych stołach. Wypiekany w domu według tradycyjnych receptur był podstawą codziennej diety, a bywało i tak, że nie wystarczało go, by zaspokoić potrzeby rodziny. Dziś mamy ogromny wybór pieczywa i nie zawsze wiemy, na co się zdecydować. Nie wszystkie wypieki są takiej samej wartości, a niektóre mogą nawet zawierać szkodliwe składniki – substancje poprawiające smak, spulchniacze czy konserwanty. Poza tym osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać produktów przygotowanych z mąki pszennej czy żytniej, a więc zwykłe bułki czy chleb są dla nich szkodliwe. W tym artykule spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, jakie pieczywo jest najzdrowsze. Czytaj więcej »

    piasek

  • Po czym poznać żywność ekologiczną?

    Na rynku jest coraz więcej niezdrowej, przetworzonej żywności. Jednak zmienia się również świadomość konsumentów i coraz częściej ludzie poszukują zdrowej, organicznej żywności, produkowanej lokalnie i związanej z danym regionem. Ponieważ rośnie popyt na produkty ekologiczne, zdarza się, że handlowcy nadużywają tego określenia, a żywność, którą oferują, wcale nie jest taka zdrowa. Po czym poznać żywność ekologiczną, dowiesz się z tego artykułu. Czytaj więcej »

    sukces

  • Co robić, aby nie marnować żywności?

    W wielu rejonach świata ludzie cierpią głód, a jednocześnie mieszkańcy krajów uprzemysłowionych marnują tony żywności. Nie mamy bezpośredniego wpływu na politykę supermarketów czy restauracji, ale możemy zadbać o to, aby żywność nie marnowała się w naszym domu. Przy okazji skorzysta na tym rodzinny budżet. Jak uniknąć marnotrawstwa żywności, dowiesz się z tego artykułu. Czytaj więcej »

    wrzosik