Zakumaj.pl

Potrawy wegetariańskie (74)

  • Ciekawy sposób na ziemniaczane placki wysokobłonnikowe

    Placki ziemniaczane kojarzą się przede wszystkim z ociekającymi tłuszczem placuszkami, po których ma się wyrzuty sumienia, że się je zjadło. Jednak nie zawsze tak musi być. Ziemniaki są pełnymi zdrowia oraz błonnika warzywami, dlatego dobrze jest nie rezygnować z nich i jadać je właśnie w postaci wysokobłonnikowych placków, wspaniałych na obiad oraz kolację. Smacznego! Czytaj więcej »

    zenia

  • Bakłażan z parmezanem – jak go przygotować?

    Bakłażany są smaczne w sałatkach oraz po odpowiednim przygotowaniu z dodatkowymi elementami. Wystarczy tylko kilkanaście składników, trochę czasu, żeby na stole pojawiła się ciepła, wegetariańska przystawka idealna na spotkanie z domownikami lub większe przyjęcie. Oto prosty, sprawdzony przepis, po który możesz sięgnąć w każdej chwili. Czytaj więcej »

    farion

  • Prosty sposób wykonania placków drożdżowych

    Jeżeli stosujesz wegetariański sposób żywienia, odrzucający potrawy mięsne, z pewnością szukasz innych możliwości jedzeniowych. Sałatki, gotowane warzywa, makarony i kasze to oczywiście dobre dania, jednak poza nimi warto przygotowywać również ciekawe placuszki. Mogą być warzywne, ale mogą być także drożdżowe, z dowolnymi dodatkami. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony i szybki sposób na placuszki. Czytaj więcej »

    kaziunia

  • Jak przygotować tartę ze szparagami?

    Tarta to nie tylko słodkie ciasto z owocami oraz gęstymi kremami. To również pikantna i słona potrawa, w zależności od dodatków. W takiej wersji z powodzeniem może służyć za obiad, w dodatku bardzo oryginalny obiad, jeżeli przygotuje się ją ze szparagami. Nie próbowałaś takiej dotąd? Spróbuj z naszym sprawdzonym, prostym przepisem. Czytaj więcej »

    sarara

  • Prosty sposób przygotowania pieczonego czosnku

    Czosnek jest niezwykle zdrowy i jesienią oraz zimą, powinno się go jeść jak najwięcej. Dzięki temu wzrasta odporność, poprawia się stan zdrowia, znikają stany zapalne. Czosnek nie musi być przyjmowany tak, jak babcia uczyła, z miodem i mlekiem. Może przyjąć inne formy, w tym pieczoną, która chociaż zaskakująca, jest bardzo dobra i aromatyczna. Czytaj więcej »

    madziap

  • Jak przyrządzić dobre kopytka z zasmażką?

    Kopytka to jedne z bardziej lubianych klusek, głównie dlatego, że można je podawać na słodko oraz na ostro. Taki prosty obiad dobrze jest sobie zaserwować jesienią, kiedy marzy się o ciepłych, atrakcyjnych posiłkach. Przygotowanie kopytek wbrew pozorom nie jest bardzo skomplikowane ani czasochłonne, a do tego można je odgrzewać i podgrzewać, wedle uznania. Spróbuj i zasmakuj w kopytkach z dodatkiem zasmażki. Czytaj więcej »

    malin

  • Prosty sposób na ciekawe jabłka w cieście

    Jeśli wszystkie dotychczasowe pomysły na podanie jabłek już ci się skończyły, pozostają jabłka w cieście, które są doskonałym deserem. Łatwo je zrobić, a potem z przyjemnością zaprezentować przed wszystkimi gośćmi. Z pewnością przypieczone owoce z dodatkami zostaną docenione nawet przez tych sceptycznie nastawionych. Spójrz na poniższy przepis i spróbuj. Czytaj więcej »

    kanonier

  • Jak przyrządzić kurki w śmietanie?

    Smak kurek jest znany każdemu grzybiarzowi. Najczęściej to właśnie ten grzyb jest przynoszony z wyprawy do lasu, ponieważ kurek zawsze jest w bród i łatwiej je znaleźć niż prawdziwki. Nie ma w tym nic złego, ponieważ kurki znacznie częściej niż inne grzyby pasują do szybkich potraw na śniadanie, obiad lub kolację. Dobre kurki w śmietanie to idealna wieczorna przekąska. Spróbuj. Czytaj więcej »

    travail

  • Jak przygotować pyszny ryż z kurkumą?

    Chcesz czegoś egzotycznego na obiad? Masz dość ryżu przyrządzanego wciąż w podobny sposób i chcesz poczuć inny smak? Nic trudnego. Wypróbuj ryż z kurkumą, która zmienia kolor białych ziarenek, poprawia aromat oraz doznania smakowe i przenosi do hinduskiej restauracji. Wszystko to w jednej przyprawie – zachwycisz się, gdy tylko skosztujesz. Czytaj więcej »

    nacpan

  • Prosty sposób na pieczony brokuł z sosem sezamowym

    Dla wielu osób przygotowywanie brokułów jest tajemnicą. Owszem, że można je ugotować wiedzą, ale czy to wszystko? Inne warzywa wydają się bardziej kreatywne, dlatego są często jadane, a co zrobić z brokułem – chętnie odpowiemy na to pytanie, proponując doskonały smażony brokuł z sosem sezamowym. Oryginalnie, smacznie i całkiem prosto, wystarczy spróbować. Czytaj więcej »

    barbaska

  • Łatwy sposób na pyszne placki serowe

    Placki kojarzą się głównie z plackami ziemniaczanymi, mimo że nie tylko one mogą ukrywać się pod tym mianem. Poza ziemniaczanym przysmakiem warto poznać bliżej placuszki, których głównym składnikiem jest ser. Słodkie, smaczne, rozpływające się w ustach, sprawią, że po spróbowaniu jednego od razu będziesz chcieć więcej. Czytaj więcej »

    kulturabedzin

  • Jak zrobić smaczne jabłka w cieście?

    Jabłka są wspaniałymi owocami, ponieważ można je przygotowywać na zaskakująco wiele sposobów. Ne tylko mogą być elementem ciasta, dodatkiem do babeczek, ale również można je zapiec w cieście, uzyskując doskonały deser. Jeżeli tęsknisz za czymś innym niż zawsze, a do tego lubisz jabłkowy smak, poniższy przepis jest dla Ciebie. Czytaj więcej »

    monludki