Advertising
Zakumaj.pl

Ciasteczka rumowe dla dorosłych – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: anusiam
Ciasteczka rumowe dla dorosłych – jak je zrobić?

Ciasteczka rumowe dla dorosłych – jak je zrobić?

Nie jest prawdą, że dorośli nie lubią słodyczy. Wręcz przeciwnie, wielu z nich przepada za słodkim smakiem, który jest najbliższym każdemu człowiekowi. Jednak nie każde słodkości są odpowiednie – za słodkie, za mało słodkie, za mało wyraziste – w takiej sytuacji pozostaje jedno – upiec specjalne ciasta dla dorosłych z dodatkiem alkoholu. Szlachetny rum nada się do tego idealnie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby swobodnie i bez przeszkód upiec ciasteczka rumowe, konieczne jest przygotowanie następujących składników spożywczych:
    * 300 g mąki,
    * 150 g cukru,
    * 40 cukru brązowego,
    * 3 łyżki rumu,
    * 4 żółtka.
    Można przygotować również lukier kupny – czekoladowy lub waniliowy – do późniejszej dekoracji.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać, żeby mąka przypominała wiórki, jak do posypki kruszonej. Dodać cukier zwykły oraz rum. Jeżeli chce się mieć ciastka o bardziej rumowym smaku, można dodać więcej alkoholu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, tworząc gładkie, aromatyczne ciasto rumowe. Uformować z niego kulę i owinąć folią aluminiową. Wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto.Stolnicę oprószyć mąką, po czym rozwałkować ciasto na 0,5 cm. Wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo natłuszczonej margaryną. Pełną blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut, aż ciastka zbrązowieją.Ostudzić je, a następnie dekorować w dowolny sposób lukrem lub kolorową posypką. Jeżeli chce się ozdobić ciastka brązowym cukrem, należy po wycięciu posmarować każde ciastko rozbełtanym żółtkiem, posypać cukrem, po czym upiec. Ciasteczka będą chrupiące, rumowe i słodkie. Smacznego!

Popularne tagi
  • polewa czekoladowa
  • lodówka
  • przyjaciółka
  • chleb kokosowy
  • składniki śniadania
  • zboże
  • mus cytrynowy
  • cebularz
  • biszkopty
  • karkówka duszona
  • składniki na chleb
  • mleko skondensowane
  • szpryca cukiernicza
  • tosty z orzechami
  • orzechy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising