Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić doskonałą zupę ogórkową?

Opiekun artykułu: litman
Jak przyrządzić doskonałą zupę ogórkową?

Jak przyrządzić doskonałą zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa to nie tylko jedna z najbardziej znanych polskich zup, ale również jedna z bardziej lubianych. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, dzięki ogórkom kiszonym dostarcza organizmowi mnóstwa witaminy C, niezbędnej do przetrwania zwłaszcza okresu jesienno- zimowego. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na pyszną zupę.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Smaczna zupa to przede smaczne składniki o wysokiej jakości. Wśród nich koniecznie muszą znaleźć się:
    * 2 l wody,
    * 3 skrzydełka z kurczaka,
    * 4 ogórki kiszone,
    * 5 ziemniaków,
    * 1 kostka rosołowa,
    * 3 łyżki śmietany,
    * 3 ziarna ziela angielskiego,
    * włoszczyzna,
    * pieprz,
    * sól,
    * liść laurowy.

  • Pierwszy krok

    Skrzydełka opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, doprowadzając wodę do wrzenia. Po zagotowaniu zebrać zbierający się na wodzie szum i dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Zwiększyć ogień pod garnkiem.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Włoszczyznę umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki i również pokroić. Kiedy woda zacznie znowu wrzeć, wrzucić do niej kawałki włoszczyzny, ziemniaki i kostkę rosołową. Można zamieszać.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ogórki kiszone – można obrać ze skórki, lecz nie trzeba – zetrzeć na tarce o średnich oczkach i kiedy ziemniaki lekko zmiękną, dodać je do zupy. Gotować jeszcze 10 minut na średnim ogniu.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do kubka albo miski odlać 2 chochle zupy. Dodać do niej śmietanę – nie może być zimna – i zamieszać, a następnie wlać całość do zupy, zabielając ją lekko. Wymieszać zupę, gotować jeszcze 2 – 3 minuty, po czym podawać. Dobrze smakuje z dodatkiem świeżego chleba albo posypana odrobiną koperku.

Popularne tagi
  • blender
  • przepis na masło brzoskwiniowe
  • witamina b
  • papierowe torebki
  • sposób na domowe masło
  • kostka rosołowa
  • maślanka
  • przepis na ciasto z agrestem
  • dodatki do bitej śmietany
  • pierogi na słodko
  • bazylia
  • oryginalny chleb
  • lodowata woda
  • zasady stosowania żelatyny
  • szpryca cukiernicza
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X