Zakumaj.pl

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym i dżemem

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym i dżemem

Chrupkie ciasteczka z dodatkiem dżemu to prawdziwa przyjemność smaku. Jeśli dodatkowo czuć w ciastkach masło orzechowe, zadowolenie jest tym większe. Ciasteczka z masłem orzechowym nie są często dostępne w sklepach ani w piekarniach, dlatego warto zaszyć się we własnej kuchni i samodzielnie stworzyć deser. Poniżej dokładnie podpowiadamy, w jaki sposób.

  • Co jest potrzebne do wypieku?

    Co jest potrzebne do wypieku?

    Najważniejsze przed rozpoczęciem przygotowywania ciasteczek jest zebranie odpowiednich składników, do których należą:
    * 350 g masła orzechowego,
    * 190 g mąki pszennej,
    * 180 g cukru brązowego,
    * 100 g masła,
    * 3 łyżki mleka,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 jajko,
    * dżem malinowy.

  • Krok pierwszy

    Piekarnik od razu rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Następnie przygotować wysoką miskę. Przełożyć do niej masło orzechowe, masło zwykłe, cukier. Utrzeć wszystko mikserem, aż masa będzie bardzo puszysta.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wbić jajko oraz dodać mleko i miksować na niewielkich obrotach aż do połączenia się wszystkich składników.W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać mieszankę do powstałej już masy maślanej, nie zaprzestając miksowania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z gotowego ciasta toczyć nieduże kulki. Każdą z nich spłaszczyć lekko obiema dłońmi. Palcem wskazującym w każdym ciastku zrobić niewielkie wgłębienie, a następnie kłaść na blachę. Każde ciasteczko uzupełnić odrobiną masła orzechowego oraz dżemu.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Pełną blachę wsunąć do piekarnika. Piec przez 12 – 15 minut, aż będą złociste. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę, pozostawiając ciastka do wystudzenia.Chrupiące ciasteczka z masła orzechowego są doskonałe na popołudniową przekąskę, zwłaszcza że posiadają niezwykle oryginalny smak.