Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawy sposób na szaszłyki z kurczaka

Opiekun artykułu: zamglonepole
Ciekawy sposób na szaszłyki z kurczaka

Ciekawy sposób na szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki to jedno ze smaczniejszych oraz ciekawszych dań na grilla. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc warto je przygotowywać, zarówno na rodzinny obiad, jak i na większe przyjęcie. Ucieszą i zachęcą do jedzenia każdego – dzieci oraz dorosłych. Oto przepis, jak wykonać smaczne danie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Przygotowanie szaszłyków, tak jak przygotowanie każdego dania wymaga odpowiednich składników. Wśród nich znajdują się:
    * 2 piersi z kurczaka,
    * 2 papryki czerwone,
    * 1 papryka żółta,
    * 1 papryka zielona,
    * 10 małych cebul,
    * 2 opakowania przyprawy do grilla,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól (opcjonalnie).
    Przydadzą się również długie patyczki drewniane do szaszłyków oraz tacka aluminiowa, jeżeli nie chce się smażyć ich bezpośrednio na ruszcie.

  • Etap pierwszy

    Piersi z kurczaka umyć i wysuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Nie powinny być za małe, ponieważ w czasie przypiekania lekko się skurczą, ani zbyt wielkie, ponieważ będzie się je niewygodnie jadło. Optymalny rozmiar to 2 x 2 centymetry.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Wszystkie papryki umyć. Każdą przekroić na pół i wydrążyć z niej gniazdo nasienne. Usunąć wszystkie nasionka i umyć papryki również od środka. Pokroić paprykę na takie same kawałki jak kurczaka.

  • Etap trzeci

    Cebulę obrać z łupinek i pokroić wedle uznania na plasterki albo na ćwiartki. Każde z warzyw oraz mięso przełożyć do osobnej miski. Zasypać przyprawą do grilla, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać po 1 łyżce oliwy i dokładnie wymieszać, po czym wstawić miski do lodówki na 1 godzinę.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Po upływie godziny wyjąć miski z lodówki i rozpocząć nabijanie produktów na patyczki w kolejności: papryka, kurczak, cebula. Przygotowane szaszłyki kłaść na rozgrzany ruszt i piec, aż mięso będzie dobrze przypieczone z każdej strony. Podawać od razu po upieczeniu, same albo z surówką z kapusty pekińskiej.

Popularne tagi
  • surowe mięso
  • grillowane truskawki
  • kukurydza w puszcze
  • produkt spożywczy
  • skrzydełka w miodzie i sezamie
  • kukurydza
  • lody waniliowe
  • cukier
  • szynka
  • żurawina
  • grillowane warzywa
  • grillowane burgery
  • przystawka
  • bakłażan
  • grzanka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising