Jak przygotować truskawki z grilla?

Jak przygotować truskawki z grilla?
Na grillu można przyrządzić nie tylko warzywa i mięso, lecz również owoce, w tym truskawki. Wydawać by się mogło, że te miękkie, pełne wody owoce nie są najlepszym produktem do podgrzewania, jednak łatwo zmienić zdanie. Poniższe przepisy pokazują, że można z nich wykonać kreatywny deser.
- Truskawkowe szaszłyki  - Z truskawek z powodzeniem można wykonać smakowite szaszłyki. Potrzebne są do tego: 
 * 1/2 kg truskawek,
 * 1 opakowanie serka pleśniowego,
 * listki bazylii,
 * ocet balsamiczny.
 Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Serek pleśniowy pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Rozpocząć nadziewanie produktów na pałeczki do szaszłyków – najpierw 1 połówka truskawki, serek pleśniowy, listek bazylii i od początku – aż do wykorzystania wszystkich składników. Kłaść na grillu i smażyć, aż ser lekko zmięknie. Układać na talerzach, przed podaniem skropić octem balsamicznym.
- Truskawki z pieprzem  - Słodycz truskawek można połączyć z pieprzem i wyrazistymi przyprawami. Żeby to osiągnąć, potrzebne będą: 
 * 1 kg truskawek,
 * 1 łyżeczka cukru waniliowego,
 * 1,5 łyżeczki pieprzu,
 * lody waniliowe,
 * 1 tabliczka czekolady mlecznej.
 Przygotowane truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w kostkę. Ułożyć na folii aluminiowej i posypać cukrem oraz startą czekoladą. Zawinąć folię i położyć całość na rozgrzanym ruszcie. Przypiekać przez 10 minut, po czym rozwinąć opakowanie i posypać całość pieprzem. Truskawki najlepiej podawać z 1 gałką lodów truskawkowych.
- Truskawki z figami  - Truskawki można podawać z różnymi dodatkami, w tym z kremem i innymi owocami. Do takiej potrawy potrzebne są: 
 * 200 g truskawek,
 * 2 figi,
 * 150 g serka mascarpone,
 * 50 ml mleka,
 * 3 łyżki cukru pudru,
 * 4 liski mięty.
 Truskawki i figi umyć. Figi przekroić na połówki i razem z truskawkami przypiekać na tacce aluminiowej. Pozostałe składniki utrzeć razem, tworząc gładki krem. Po przygotowaniu włożyć go do lodówki.Gotowe owoce przełożyć na talerz i podawać wraz z kremem – polać nim smakołyki albo moczyć w nim przed zjedzeniem.

















